Reklama

Najlepsze koktajle oczyszczające - przepisy

Zła dieta oraz nasze niektóre przyzwyczajenia mogą znacząco pogorszyć funkcjonowanie całego organizmu. Niebezpieczne dla niego są toksyny, które znajdują się w przetworzonej żywności, dymie papierosowym czy np. smogu. Trudno jest ich uniknąć, a powodują szereg dolegliwości, najczęściej bagatelizowanych. Wśród nich trzeba wymienić zmiany powstające na skórze, przybieranie na wadze, senność, brak koncentracji, obniżenie odporności czy bezsenność. Choć organizm oczyszcza się samoczynnie poprzez wytężoną pracę wątroby, nerek i jelit, to nadmiar szkodliwych substancji powoduje, że pracują mniej wydajnie. Aby wspomóc ważne organy, warto sięgnąć po kuracje oczyszczające w formie koktajli. Są one prawdziwymi bombami witaminowymi, które są łatwo przyswajalne, a co najważniejsze: skutecznie i smaczne.

Koktajl z owoców egzotycznych

Owoce egzotyczne są obecnie dostępne w sklepach przez cały rok. Nie tylko zyskały uznanie ze względu na wyjątkowy smak, ale również zawarte w nich składniki odżywcze. Warto sięgnąć po prosty koktajl na bazie ananasa i mango. Pierwszy owoc obfituje w szereg witamin (z grupy B, C, PP), minerałów (fosforu, żelaza, manganu i miedzi), a także znaleźć można w nim błonnik i bromelinę, substancję poprawiającą odporność, neutralizującą stany zapalne oraz wspierającą funkcjonowanie jelit. Natomiast mango zawiera witaminy A, E oraz K, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, czyli substancji neutralizujących toksyny. Aby przygotować koktajl wystarczy kilka plasterków ananasa wrzucić do blendera i dodać do niego połowę dojrzałego mango. Całość zmiksować na gładką masę i dodać do niej odrobinę jogurtu naturalnego.

Reklama

Cytrusowa bomba witamin

Jesienią i zimą w sklepach owoce cytrusowe są w atrakcyjniejszych cenach, co zachęca nas do ich kupna. Charakteryzują się tym, że zawierają ogromne ilości witaminy C. Znana jest z tego, że poprawia odporność i ułatwia rozprawienie się z infekcjami, takimi jak przeziębienie czy grypa. Warto wiedzieć, że witamina C zaliczana jest do antyoksydantów, które mają potencjał zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, usuwania toksyn z organizmu, a także opóźniania procesów starzenia się komórek organizmu. Jak wykorzystać cytrusy w przygotowaniu koktajlu oczyszczającego? Wystarczy biały grejpfrut, mała pomarańcza i cytryna, a także zielone jabłko dla załagodzenia smaku. Owoce (prócz jabłka) należy obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, zmiksować i schłodzić. Koktajl powinien być pity codziennie rano (najlepiej na czczo). Zimny napój poprawi również perystaltykę jelit, a także ułatwi procesy odchudzania.

Zielony koktajl

Zielony koktajl oczyszczający nie tylko wygląda apetycznie, ale smakuje równie wybornie. Można go przygotować ze szpinaku, selera naciowego, pietruszki, ogórka oraz kilku łyżek soku z cytryny. Szpinak jest bogactwem żelaza, które zapobiega anemii i wspiera układ nerwowy; seler naciowy obfituje w witaminy A i C, a natka pietruszki zawiera cenne związki chemiczne (apiol i mirystycynę), które wykazują działanie moczopędne i antyseptyczne. Ogórek zaś zawiera sporo witaminy C oraz dużo wody, która ułatwia oczyszczanie nerek i pęcherza. Warzywa zawierają chlorofil, który jest odpowiedzialny nie tylko za ich intensywną barwę, ale też dodaje energii i oczyszcza układ pokarmowy z toksyn. Przygotowanie odżywczego koktajlu jest bardzo łatwe, wystarczy wszystkie zielone warzywa wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować. Na koniec można dodać do smaku sok z cytryny. Jeśli koktajl jest mdły, można do niego dodać zielone jabłko.

Buraczany koktajl

Jeszcze niedawno spożywanie buraków ograniczało się jedynie do przygotowywania z nich świątecznego barszczu albo ćwikły. Obecnie odkryto wiele kulinarnych zastosowań tego warzywa, a także przypomniano sobie o jego właściwościach. Buraki można śmiało spożywać na surowo, co pozwala w pełni je wykorzystać. Znaleźć w nim można witaminy (C, A, E, K oraz z grupy B) oraz minerały, takie jak żelazo (chroni przed niedokrwistością), potas (reguluje ciśnienie i pracę serca), czy choćby cynk (stymuluje odporność). Jednak najważniejszą substancją jest betanina, która jest w czołówce przeciwutleniaczy ułatwiających proces detoksykacji organizmu. Jak przygotować koktajl? Wystarczy jeden średniej wielkości obrany burak, połowa selera (korzenia), ząbek czosnku oraz pęczek pietruszki i jedno jabłko. Składniki należy pokroić na mniejsze części i zblendować. Można do mikstury dodać szczyptę pieprzu, który poprawi perystaltykę jelit.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy