Najlepsze napoje dla wątroby. Pij je regularnie
Wątroba to jeden z najważniejszych organów w organizmie. By mogła działać bez zakłóceń, potrzebuje jednak naszej pomocy - właściwej diety, odpowiedniego nawodnienia i cyklicznych detoksów. Oto cztery naturalne napary, które pite regularnie przyspieszą jej regenerację.
Prostym, popularnym, ale przy tym naprawdę skutecznym napojem na podreperowanie stanu wątroby jest woda z cytryną. Cytryna to prawdziwa witalna bomba - zawiera mnóstwo witaminy C, która oczyszcza wątrobę z nadmiaru tłuszczów, organizm z soli, wspomaga układ trawienny i działa moczopędnie, co przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Wodę z cytryną warto pić rano, na czczo, można dodać też do niej imbir albo ogórki - te składniki dodatkowo podkręcą jej smak i wzmocnią działanie.
Szałwia lekarska to gatunek rośliny z rodziny jasnowatych, pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego. Szałwia od wieków znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nawet jej łacińska nazwa wywodzi się od słowa salvus, które oznacza zdrowie.
Surowcem używanym w ziołolecznictwie są zielono-srebrne, miękkie liście szałwii. Są one bogate w kwasy wielofenolowe, olejki eteryczne, ale także witaminę A, B i C oraz sole mineralne. Szałwia znana jest ze swoich właściwości przeciwpotnych, antybakteryjnych oraz przeciwzapalnych. Można stosować ją w leczeniu anginy, ale także grzybic, zapalenia jamy ustnej oraz dziąseł. Szałwia znana jest ze zbawiennego wpływu na układ pokarmowy:
- działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
- leczy choroby wątroby
- obniża poziom cukru we krwi
- leczy zaburzenia trawienia
- likwiduje kolki i bóle brzucha.
Herbatka z szałwii działa pozytywnie na układ pokarmowy, dodatkowo mocno oczyszcza i detoksykuje organizm, spowalniając proces starzenia. Szałwię najlepiej pić dwa razy w ciągu dnia, rano i wieczorem.
Koper włoski, inaczej fenkuł, to gatunek dwuletniej rośliny zaliczany do rodziny selerowatych. Koper występuje dziko w krajach śródziemnomorskich, Pakistanie czy Iranie, ale także w Australii, Meksyku i USA. Uprawiany jest natomiast na całym świecie, również w Polsce, głównie przez wzgląd na swoje prozdrowotne właściwości.
Owoce kopru używane są jako środek wykrztuśny i pobudzający błony śluzowe dróg oddechowych, działają także przeciwzapalnie. Koper słynie jednak głównie ze zbawiennego wpływu na układ pokarmowy, a lista jego zalet jest bardzo długa:
- ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie układu pokarmowego, redukuje skurcze
- pomaga w redukcji zwłóknienia wątroby
- działa przeciwbólowo
- ułatwia trawienie i wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych i jelitowych
- działa żółciopędnie
- leczy refluks
- likwiduje wzdęcia i działa wiatropędnie
- łagodzi skurcze jelit
- chroni ściany żołądka.
Herbatkę z kopru włoskiego znajdziemy w aptece i większości sklepów zielarskich, ale możemy przygotować ją także w domu. W tym celu należy zalać łyżeczkę ziaren kopru jednym litrem zimnej wody i podgrzewać w garnku aż do momentu wrzenia. Następnie domową herbatkę odstawiamy na około 3-5 minut, odcedzamy i pijemy przed posiłkiem.
Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, której najcenniejszą częścią są niewielkie, ciemnobrązowe, lekko błyszczące nasiona. Znajduje się w nich cenna sylimaryna, która działa silnie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, odtruwająco i żółciopędnie.
Ostropest zawiera cenne flawonoidy, witaminy C i E, fitosterole i kwas linolowy. Roślina ta wpływa zbawiennie na cały układ pokarmowy:
- sylimaryna pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wzmacnia wątrobę
- regeneruje komórki wątroby
- blokuje i eliminuje szkodliwe toksyny, które przeszkadzają w prawidłowym funkcjonowaniu tego narządu
- pomaga w leczeniu stłuszczenia, marskości, żółtaczki i zapalenia wątroby.
Regularne picie herbaty z ostropestu zalecane jest także osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2. Napar ten obniża poziom cukru we krwi i “zły” cholesterol. Składniki zawarte w ostropeście oczyszczają nerki i pęcherz z toksyn, usprawniają pracę żołądka, stymulują produkcję żółci i enzymów oraz zapobiegają niestrawności i zgadze.
Zobacz również: Zapomniane warzywo: Obniża cholesterol, zapobiega skokom ciśnienia