Najlepsze produkty pod koniec czerwca
Latem lepiej zrezygnować dietetyczka z owoców egzotycznych na rzecz sezonowych, które są uprawiane w naszej strefie klimatycznej i nie tracą substancji odżywczych podczas transportu i magazynowania. Pyszne na surowo!
Truskawki zawierają mnóstwo antyoksydantów, mają niski indeks glikemiczny - co jest korzystne dla chorych na cukrzycę, świetnie też nawadniają podczas upałów. Porzeczki (czarne, białe i czerwone) to owoce najbogatsze w witaminę C. Jagody ze względu na najwyższą zawartość luteiny - chroniącej oczy przed wolnymi rodnikami - powinny być serwowane dzieciom i osobom starszym (pamiętajmy, aby myć te owoce!)
Warzywa liściaste: rukola, sałata, natka pietruszki, szpinak, szczaw, rukiew oraz botwina - bogate m.in. w kwas foliowy, mają także dużo potasu, błonnika, białka, witamin B2 i B6 oraz żelaza.
Młoda kapusta włoska, biała i czerwona, kalarepa, brokuł i kalafior - mają silne działanie antynowotworowe ze względu na najwyższą zawartość antocyjanów. Teraz mogą je jeść nawet chorzy na niedoczynność tarczycy (w dniu spożycia powinni zrezygnować z morskich ryb).