Najlepsze zamienniki cukru
Badania naukowców pokazują, że już ponad połowa populacji jest uzależniona od słodyczy. Statystycznie w ciągu roku zjadamy aż 40 kilogramów cukru w czystej postaci. Tymczasem nie bez przyczyny nazywa się go „białą śmiercią”. Jest odpowiedzialny za miażdżycę, cukrzycę, próchnicę zębów, nadwagę, otyłość, a nawet choroby nowotworowe. Dlatego cukier warto eliminować ze swojej diety. Na szczęście nie oznacza to całkowitej rezygnacji ze słodkości – poznaj najlepsze zamienniki cukru, które możesz wykorzystać do wypieków, przyrządzania prostych deserów czy przekąsek.
Stewia jest aż 300 razy słodsza od zwykłego cukru, ale nie zawiera żadnych kalorii. W dodatku nie obciąża trzustki i nie zwiększa stężenia glukozy we krwi. Z tego względu jest idealna dla diabetyków czy osób z nadwagą. Występuje w różnych postaciach – świeże liście idealnie nadają się do sałatek czy deserów, a sproszkowane do napojów. Dostępna jest też forma krystaliczna, która najbardziej przypomina biały cukier. Niestety stewia nie jest polecana do wypieków – nie karmelizuje się i nie zapewnia ciastom odpowiedniej konsystencji. Warto jednak używać jej do przetworów, np. dżemów, soków czy powideł. Dopuszczalna dzienna dawka stewii to 4 mg na kilogram masy ciała.
Erytrytol
Erytrytol uważany jest za jeden z najzdrowszych słodzików. Jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier, ale może poszczycić się zerowym indeksem glikemicznym. Nie dostarcza też niemal żadnych kalorii. Świetnie smakuje i nie zostawia gorzkiego czy miętowego posmaku charakterystycznego dla innych słodzików. Erytrytol nie jest metabolizowany w ludzkim organizmie, ale w całości wydalany, dlatego uznaje się go za wyjątkowo zdrową substancję. Idealnie nadaje się do słodzenia napojów, wypieków, sosów czy jogurtu naturalnego.
Ksylitol, czyli cukier z brzozy to zdrowy i naturalny zamiennik zwykłego cukru. Jest szczególnie polecany diabetykom i osobom zmagającym się z nadwagą oraz insulinoopornością – jest prawie dwa razy mniej kaloryczny i ma niski indeks glikemiczny. Stopniowo rozkłada się w organizmie i nie obciąża trzustki (nie wywołuje wyrzutu insuliny do krwi). W przeciwieństwie do zwykłego cukru zapewnia też właściwe pH w jamie ustnej, dzięki czemu chroni przed próchnicą. To jednak nie wszystkie zalety ksylitolu – udowodniono, że zwiększa przyswajanie wapnia (co zmniejsza ryzyko osteoporozy), a do tego hamuje apetyt na słodycze. W smaku przypomina cukier, można też wyczuć lekką nutę mięty. Idealnie nadaje się do wypieków (z wyjątkiem ciast drożdżowych), jednak nie należy przekraczać dziennej dawki 15 g (3-4 łyżki) – zbyt duże ilości ksylitolu mogą wywoływać biegunki i dolegliwości jelitowe.
Tagatoza to najlepszy zamiennik cukru, jaki możemy stosować do wypieków. Karmelizuje się, pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję i sprawdza się nawet w ciastach drożdżowych. Przypomina fruktozę, ale jest od niej trzy razy mniej kaloryczna i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Nie tylko chroni trzustkę przed uszkodzeniami, ale też poprawia kondycję jelit. W 80 proc. przechodzi do jelita grubego i stanowi tam pożywkę dla zdrowych bakterii. Odbudowuje w ten sposób naturalną mikroflorę i wzmacnia odporność.
Zdrowe zamienniki cukru i słodyczy
Ciastka czy batony ze sklepu warto zastąpić też zdrowymi produktami, takimi jak naturalny miód, orzechy czy surowe lub suszone owoce. Dzięki temu oprócz cukru dostarczymy do organizmu spore ilości błonnika, witaminy i minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest to dobra metoda dla cukrzyków czy odchudzających się osób (wszystkie te produkty są kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny).