Najzdrowsza przekąska na świecie
Chcesz dbać o zdrowie? Zjedz garść orzechów. To zdrowa przekąska między większymi posiłkami lub też dodatek do sałatki.
Badania wykazują, że po jej zjedzeniu ludzie czują się syci. Taka przekąska, dzięki zawartości błonnika i tłuszczów, skutecznie zaspokaja głód i ogranicza łaknienie. Nie brakuje badań, które wykazały, że orzechy w diecie zmniejszają ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.
Naukowcy niedawno odkryli ciekawy mechanizm aktywujący się w mózgu po zjedzeniu orzechów. Do eksperymentu zaproszono dziesięciu ochotników z otyłością, którzy zgodzili się spędzić dwa razy po pięć dni w ośrodku badawczym. Dzięki odosobnieniu badacze mogli kontrolować to, co jedzą uczestnicy eksperymentu.
Przez pięć kolejnych dni osoby biorące udział w eksperymencie dostawały smoothie zawierające 48 gramów włoskich orzechów - porcję zalecaną do zjadania codziennie przez Amerykańskie Stowarzyszenie Cukrzycy. W drugim pięciodniowym badaniu, uczestnikom podawano identycznie smakujący napój, posiadający taką samą ilość kalorii, tylko bez orzechów.
Co ważne, badania były prowadzone przy wykorzystaniu metody zwanej podwójnie ślepą próbą. To oznacza, że ani naukowcy podający napoje, ani uczestnicy, którzy je wypijali, nie wiedzieli, który ze napojów otrzymują.
Uczestników pytano o poczucie sytości. Okazało się, że pięciodniowy czas eksperymentu ze smoothie z orzechami powodował zwiększenie poczucia sytości w porównaniu z tym, podczas którego uczestnicy otrzymywali napój o tej samej ilości kalorii, ale bez orzechów.
Ostatniego, piątego dnia każdego "turnusu", przeprowadzano jednak dodatkowy eksperyment, który pokazał pracę mózgu po spożyciu orzechów i po posiłku ich pozbawionego. Ochotnikom pokazywano zdjęcia apetycznego jedzenia (np. hamburgerów czy słodyczy), mniej działające na apetyt obrazy - w tym przypadku warzywa, oraz obiekty neutralne (kwiaty i skały). W tym czasie aktywność ich mózgu była rejestrowana przy pomocy funkcjonalnego rezonansu magnetycznego.
Okazało się, że u osób, które przez ostatnie pięć dni piły smoothie zawierające orzechy, na widok hamburgerów i słodyczy rosła aktywność neuronów w prawej wyspie (korze wyspie) - części mózgu aktywującej się przy podejmowaniu decyzji. Naukowcy uważają, że oznacza to, iż "orzechożercy" starali się przewidzieć konsekwencje wyboru żywieniowego, w związku z czym mogli w efekcie preferować zdrowsze opcje, a nie te tłuste, słodkie i tuczące. Takiego efektu nie zaobserwowano natomiast u osób, które nie spożywały napoju z orzechami.
Orzechy, choć kaloryczne, są zdrowe. Codzienne zjadanie garści tych produktów jest zalecane przez towarzystwa naukowo-lekarskie. Wystarczy garść dziennie, dorzucona do płatków śniadaniowych, sałatki czy zjadana jako przekąska między większymi posiłkami.
Orzechy zawierają białko, błonnik i niezbędne dla naszego zdrowia tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe nienasycone. Ponadto w ich skład wchodzą: kwas foliowy, witaminy antyoksydacyjne, sterole roślinne oraz wapń, magnez i potas. Dzięki tym składnikom:
- wykazują działanie przeciwzapalne,
- obniżają stężenie cholesterolu,
- obniżają ciśnienie krwi, co powoduje zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy.
W przypadku owoców leszczyny, czyli popularnych orzechów laskowych można mówić o doskonałym sposobie na zwalczanie nadwagi. Nie tylko dlatego, że zapewniają na długo poczucie sytości. Po ich spożyciu uaktywnia się w ludzkim mózgu obszar odpowiedzialny za kontrolę wyborów.
Orzechy laskowe zawierają dużo witaminy A, C, E i B. Można w nich znaleźć dużo potasu, wapnia i fosforu. Dzięki temu są idealne do wzmacniania kości i zębów.
Jeszcze do niedawna mówiło się, że ze względu na właściwości alergizujące orzechy powinny być wprowadzane do diety dziecka dopiero po trzecim roku życia. Najnowsze zalecenia wskazują jednak, że aby zapobiec alergii należy wprowadzać orzechy do diety dziecka dużo wcześniej. Najlepiej już w okresie niemowlęctwa (nawet po 6. miesiącu życia). Warunkiem jest podawanie ich w postaci papki lub odpowiednio rozdrobnionej. Ze względu na ryzyko zadławienia, orzechy w całości dzieci powinny jeść dopiero po trzecim roku życia.