Najzdrowsze owoce i warzywa - jedz szczególnie teraz
Owoce i warzywa powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach – zwłaszcza w czasie pandemii, gdy silny system odpornościowy jest nam szczególnie potrzebny, by uchronić się przed zakażeniem koronawirusem. Które z nich powinny szczególnie często gościć w naszym menu?
Zbilansowana dieta jest jednym z kluczowych elementów zdrowego stylu życia. Choć powinniśmy dbać o prawidłowo skomponowany jadłospis niezależnie od pory roku czy okoliczności, w obecnej sytuacji jest on tym istotniejszy.
W związku z pandemią koronawirusa wzmocnienie systemu odpornościowego stało się kwestią priorytetową.
- Musimy jeść zdrowo przez cały rok, ale teraz jest to ważniejsze niż kiedykolwiek przedtem. Nie tylko dlatego, że w ten sposób poprawimy swoją odporność, ale zwyczajnie polepszymy swój stan zdrowia i uchronimy się przed wieloma chorobami - wyjaśnia w rozmowie z amerykańskim magazynem "Elle" dietetyczka Fareeha Jay.
Podstawą zdrowej diety powinny być owoce i warzywa. Polscy immunolodzy zachęcają do tego, by w czasie pandemii stosować dietę roślinną, która uchodzi za najzdrowszą. Potwierdzają to liczne badania, mówią o tym także eksperci z zakresu dietetyki.
- Owoce i warzywa dostarczają naszemu organizmowi nie tylko witamin i minerałów, ale także przeciwutleniaczy i fitoestrogenów, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne. Różnią się one między sobą zawartością kalorii i składników odżywczych. Selekcjonując je mądrze, możemy wzbogacić jadłospis o niezbędne mikroelementy - zaznacza Jay. Po które owoce i warzywa warto zatem sięgać jak najczęściej, by cieszyć się dobrym zdrowiem i odpornością?
Awokado
Jest słusznie określane mianem superfood. Awokado może bowiem stanowić element pełnowartościowego posiłku lub przekąskę.
- Jest pełne błonnika, witamin z grupy B i potasu. To owoc bogaty w tłuszcze jednonienasycone, które chronią nas przed chorobami serca i obniżają ciśnienie krwi - tłumaczy Jay. I zaznacza, że awokado to wspaniały sprzymierzeniec w walce o smukłą sylwetkę, co w czasie izolacji, która spowodowała zmniejszenie naszej aktywności fizycznej, jest nader istotne.
- Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu zapewnia nam uczucie sytości, a tym samym reguluje apetyt - dodaje.
***Zobacz także***
Suszone śliwki
Dietetyczka Fareeha Jay nazywa je "bajecznym źródłem żelaza". Żelazo jest natomiast jednym z najważniejszych pierwiastków, którego niedobory mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, np. niedokrwistości.
- Gdy brakuje nam żelaza, jesteśmy ospali, osłabieni, pozbawieni sił witalnych. Suszone śliwki prócz wysokiej zawartości żelaza, posiadają także witaminy A, B i K. Ta ostatnia odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi i gojenia się ran - wyjaśnia ekspertka. Suszone śliwki są również pomocne w zwalczaniu zaparć i problemów z układem trawiennym, które należą do skutków ubocznych siedzącego trybu życia i bezczynności.
Banany
Zaliczane są do najzdrowszych i najbardziej pożywnych owoców. Znakomicie sprawdzą się nie tylko jako składnik porannej owsianki czy pitego po treningu koktajlu, ale także jako przekąska. Mimo że są dość kaloryczne, zdecydowanie warto włączyć je do swojego jadłospisu, bo mają na szereg prozdrowotnych właściwości.
- Będąc bogatym źródłem potasu i magnezu, banany wspierają zdrowia serca. Ponadto zawierają rozpuszczalny błonnik, który pomaga w regularnym wypróżnianiu - wskazuje Jay. I dodaje, że banan zapewnia na długo uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu w ciągu dnia.
Marchew
Można jeść ją na surowo, gotować, piec, dodawać do zup i sosów. Marchew to jedno z najbardziej dostępnych i najtańszych warzyw. Jest ona także wypełniona cennymi witaminami, dlatego jedzenie jej pozytywnie wpływa na urodę.
- Dzięki obecności beta karotenu marchew poprawia wygląd skóry i wzmacnia włosy, co jest szczególnie istotne teraz, gdy salony kosmetyczne i fryzjerskie zostały zamknięte. Ma ona w sobie także luteinę, która wspiera zdrowie oczu - podkreśla Jay.
***Zobacz także***
Bataty
W tych stresujących i wyczerpujących psychicznie czasach utrzymanie prawidłowego poziomu energii jest niezwykle ważne. Musimy zatem zadbać o odpowiednią ilość węglowodanów, które są paliwem dla organizmu.
- Potrzebujemy energii, aby żyć. Dostarczą nam jej węglowodany, z których nie powinniśmy obecnie rezygnować - przestrzega dietetyczka. I wskazuje, że ich bogatym źródłem są bataty.
- Słodkie ziemniaki maja też sporo błonnika i innych składników odżywczych, takich jak witamina C, mangan i witamina A. Zawierają również miedź - pierwiastek, który wzmacnia naszą odporność - zaznacza Jay. Bataty przyrządzić możemy na wiele sposobów - nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia.
Szpinak
Słynie z wysokiej zawartości żelaza, dzięki czemu polecany jest zwłaszcza wegetarianom i weganom.
- Prócz żelaza ma też sporo witaminy B i kwasu foliowego, który wzmacnia odporność i zapobiega depresji - tłumaczy dietetyczka. Szpinak doceniany jest także za walory smakowe i mnogość zastosowań - z powodzeniem można dodawać go bowiem do makaronów, kasz oraz sałatek. Zmiksowany z owocami i mlekiem roślinnym posłuży z kolei jako zdrowy koktajl.
***Zobacz także***
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!