Nalewka i maść z propolisu: Na co pomagają? Jak je przyrządzić?
Propolis, inaczej kit pszczeli, to bardzo cenny produkt wytwarzany przez pszczoły. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, gdyż wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, może więc łagodzić objawy wielu schorzeń. Nalewka z propolisu wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębienia czy grypy. Świetnie radzi sobie też ze stanami zapalnymi jamy ustnej i gardła, aftami czy pleśniawkami. Warto ją stosować również w przypadku nieżytu żołądka, zapalenia jelit czy wrzodów, a także w celu regeneracji wątroby czy obniżenia poziomu cholesterolu. Wartościowym produktem jest również maść z propolisu, która regeneruje skórę, łagodzi trądzik i wypryski oraz przyspiesza gojenie się ran. W czym jeszcze może nam pomóc propolis? Jak przygotować z niego nalewkę i maść? Jak je stosować? Podpowiadamy.
Propolis, czyli kit pszczeli, to mieszanka wydzieliny pszczół i substancji żywicznych z pączków niektórych drzew, np. topoli, olchy, brzozy, wierzby czy kasztanowca. Pszczoły pokrywają nim ściany swoich gniazd, aby uszczelnić je i ochronić przed drobnoustrojami. W zależności od rośliny, z której pobierany jest surowiec, propolis może mieć kolor pomarańczowy, czerwony, szary, brązowy, ciemnozielony lub czarny. W temperaturze poniżej 15 jest twardy i kruchy, a powyżej 36 stopni staje się lepką, miękką żywicą. Jest wykorzystywany na szeroką skalę w medycynie i kosmetyce ze względu na swoje liczne właściwości korzystne dla zdrowia. Propolisu nie da się rozpuścić w wodzie, ale można zrobić to przy użyciu alkoholu. Dlatego w celach leczniczych stosuje się zazwyczaj nalewkę z propolisu. Popularna jest również maść propolisowa, którą można smarować różne zmiany skórne.
Co zawiera propolis?
Propolis ma bardzo bogaty skład, dzięki czemu wykazuje wiele cennych właściwości. Zawiera żywicę, wosk pszczeli, pyłek kwiatowy, a także kwasy fenolowe, flawonoidy, terpenoidy, sterole, estry, kumaryny i kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nim również enzymy, białka oraz witaminy i minerały. Połączenie tych substancji sprawia, że propolis ma silne działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.
Nalewka z propolisu to jeden z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków, który z powodzeniem wykorzystywały nasze babcie i prababcie. Roztwór z kitu pszczelego stosowany był głównie jako środek na wzmocnienie odporności i zapobieganie przeziębieniu, grypie czy innym infekcjom. Propolis składa się bowiem z wielu przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, działają przeciwzapalnie i chronią organizm przed wieloma chorobami. Kit pszczeli niszczy bardzo dużo różnorodnych drobnoustrojów, m.in. gronkowce, paciorkowce, grzyby drożdżoidalne i dermatofity. Działa także antywirusowo i łagodzi objawy infekcji dróg oddechowych oraz stanów zapalnych jamy ustnej, gardła i krtani. Zalecany jest również w przypadku aft, pleśniawek, nadżerek, zapalenia dziąseł czy paradontozy.
Propolis korzystnie wpływa także na układ pokarmowy. Pomaga na stany zapalne i pasożytnicze zakażenia jelit, chorobę wrzodową, nieżyt żołądka, zapalenie okrężnicy czy też hemoroidy. Świetnie regeneruje i wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Może więc też pozytywnie wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto kit pszczeli przeciwdziała wirusowi opryszczki i wirusowi polio, pomaga w leczeniu rzęsistkowego, bakteryjnego lub grzybiczego zapalenia pochwy i nadżerki szyjki macicy. Zwalcza także grzyby Candida, które wywołują kandydozę w układzie pokarmowym i drogach rodnych.
Nalewka z propolisu – przygotowanie i stosowanie
W celu przygotowania nalewki z propolisu potrzebujemy 50 g kitu pszczelego, który najlepiej zakupić u pszczelarza lub w sklepie pszczelarskim. Należy włożyć go do słoika lub butelki i zalać go 350 ml spirytusu oraz 150 ml letniej, przegotowanej wody. Szczelnie zamkniętą butelkę przechowujemy przez trzy tygodnie w pokojowej temperaturze, codziennie ją wstrząsając. Na koniec filtrujemy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelki z ciemnego szkła. W przypadku infekcji dróg oddechowych należy stosować 15-20 kropel nalewki na łyżeczkę cukru trzy razy dziennie lub rozpuścić 30 kropel w 200 ml ciepłej herbaty i płukać tą miksturą gardło. Przy chorobach układu pokarmowego dodajemy 20-40 kropli propolisu do połowy szklanki wody lub herbaty i pijemy 2-3 razy dziennie przed jedzeniem.
Propolis ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu świetnie wpływa na skórę. Regeneruje ją, przyspiesza gojenie się ran, zapobiega zakażeniom. Sporządzana z niego maść polecana jest do pielęgnacji cery tłustej i problemowej, pomaga na trądzik, wypryski czy łupież. Wspiera również leczenie ropnych chorób skóry, zajadów, zapalenia mieszków włosowych, łuszczycy czy grzybicy skóry. Maść z propolisu może również przyspieszyć gojenie się odmrożeń, oparzeń czy żylaków.
Maść propolisowa – przygotowanie i stosowanie
Maść z propolisu dostępna jest w aptekach, a jej koszt w zależności od pojemności i producenta wynosi ok. 8-20 zł. Można jednak również przygotować ją samodzielnie w domu. 100 ml nalewki z propolisu należy odparować w łaźni wodnej – naczynie z nalewką wstawić do miski z gorącą wodą. Gdy uzyskamy gęsty płyn, dodajemy 100 g wazeliny i mieszamy, aż składniki się połączą. Zamiast nalewki można również dodać bezpośrednio do wazeliny rozkruszony propolis i zastosować łaźnię wodną, by uzyskać jednolitą konsystencję. Maść nakładamy dwa razy dziennie na zmienione chorobowo miejsca, rany czy skaleczenia. Należy pamiętać, że propolis może wywołać objawy alergii, dlatego powinny unikać go osoby uczulone na produkty pszczele.