Napój z drożdży: Na co pomaga? Jak stosować?
Drożdże wykorzystywane są w przemyśle spożywczym do wyrobu pieczywa i wypieków oraz produkcji piwa i wina. Można je jednak stosować nie tylko w kuchni, ale również w celach zdrowotnych i kosmetycznych. Mają bowiem bogaty skład pełen witamin z grupy B, minerałów i antyoksydantów. Już od wieków zaleca się picie drożdży na przyspieszenie porostu włosów oraz poprawienie ich kondycji, a także wzmocnienie płytki paznokcia. Drożdże wspierają również regenerację naskórka, odżywiają skórę oraz zapobiegają powstawaniu zaskórników i wyprysków. Oprócz tego mają korzystny wpływ na odporność organizmu i układ nerwowy, mogą pomóc w przypadku wyczerpania psychicznego, przewlekłego zmęczenia czy bezsenności. W czym jeszcze może pomóc napój z drożdży i jak go przygotować? Czy roztwór ten jest całkowicie bezpieczny i czy może wywoływać jakieś skutki uboczne? Sprawdźmy.
Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które należą do rodziny drożdżakowatych. Nazwa najczęściej stosowana jest w odniesieniu do gatunku Saccharomyces cerevisiae, co oznacza grzyby cukrowe. Żyją na podłożach zawierających cukry proste i przeprowadzają fermentację alkoholową, co prowadzi do powstania dwutlenku węgla i alkoholu etylowego. Do tego gatunku należą odmiany drożdży, które na szeroką skalę wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, głównie piekarniczym, piwowarskim, winiarskim, gorzelniczym i mleczarskim. Jednak oprócz tego, że są pomocne przy spulchnianiu ciasta i produkcji piwa czy wina, wykazują szereg właściwości korzystnych dla zdrowia. Picie drożdży to znany już od starożytności sposób na uzupełnienie witamin i minerałów oraz poprawę kondycji cery, włosów i paznokci.
Co zawierają drożdże?
W drożdżach znajduje się przede wszystkim większość witamin z grupy B, a w szczególności B1, B2, B3, B5, B6, biotyny i kwasu foliowego. W śladowej ilości zawierają również kobalaminę, czyli witaminę B12. Drożdże to także bogate źródło minerałów, m.in. magnezu, potasu, żelaza, cynku, fosforu, chromu, selenu, wapnia, jodu czy sodu. Ponadto obecne są w nich witaminy A, C i E oraz inne antyoksydanty: beta-glukany, glutation i selenometionina. Drożdże dostarczają również sporo pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego.
Ze względu na bogactwo wartości odżywczych drożdże wykorzystywane są w celach leczniczych i kosmetycznych. Popularnym sposobem skorzystania z ich właściwości jest picie drożdży zmieszanych z gorącą wodą lub mlekiem. Taki napój może pomóc szczególnie w poprawieniu stanu cery, włosów i paznokci. Zawiera bowiem kompleks witamin z grupy B, a zwłaszcza biotynę, która reguluje pracę gruczołów łojowych i zmniejsza nadmierne wydzielanie sebum. W drożdżach znajdują się też antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się. Picie drożdży może więc zregenerować naskórek, odżywić i ujędrnić skórę oraz wyrównać koloryt cery. Dzięki temu na twarzy może pojawiać się mniej zaskórników, wyprysków i zmian zapalnych. Duże dawki biotyny znajdujące się w drożdżach pomagają również przyspieszyć porost włosów oraz przeciwdziałać ich wypadaniu, łamaniu się, przesuszaniu i powstawaniu łupieżu. Kuracja drożdżami może także wzmocnić paznokcie i zapobiec ich rozdwajaniu się.
Napój z drożdży na wzmocnienie organizmu
Picie drożdży oprócz walorów kosmetycznych może przynieść szereg innych korzyści dla zdrowia. Ze względu na zawartość wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy napój drożdżowy może wzmocnić układ odpornościowy i poprawić wydolność organizmu. Witaminy B pozytywnie wpływają na układ nerwowy, usprawniają procesy myślowe i koncentrację oraz zapobiegają przewlekłemu zmęczeniu. Napój z drożdży warto stosować w przypadku wyczerpania spowodowanego przez stres lub przepracowanie, problemów z zasypianiem lub znaczących niedoborów witamin i minerałów. Drożdże mogą też pomóc na zaburzenia metaboliczne, gdyż zawarty w nich chrom reguluje poziom cukru we krwi. Napój z drożdży pomoże więc poprawić przemianę materii i perystaltykę jelit, zmniejszyć apetyt i niwelować zaparcia czy biegunkę. W połączeniu z prawidłową dietą i aktywnością fizyczną może także wspomóc proces odchudzania.
Do przygotowania napoju z drożdży najlepiej użyć tych piwowarskich, gdyż mają mocniejsze działanie od piekarskich. Przed ich spożyciem należy jednak je sparzyć, ponieważ aktywne drożdże powodują fermentację treści układu pokarmowego i wywołują dolegliwości trawienne. Dlatego też 1/3 kostkę drożdży zalewamy szklanką gorącej wody lub mleka. Składniki należy dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Na koniec do napoju można dodać gorzkie kakao lub odrobinę cukru czy miodu, by poprawić jego smak. Drożdże należy pić raz dziennie maksymalnie przez półtora miesiąca. Dłuższa kuracja może wywołać bowiem różne skutki uboczne. Efekty stosowania napoju z drożdży powinny być widoczne już po dwóch tygodniach.
Skutki uboczne i przeciwwskazania
W przypadku długotrwałego stosowania, nieodpowiedniego dawkowania lub nieprawidłowego przygotowania drożdży, może dojść do niepożądanych reakcji, m.in. wzdęć, gazów, uczucia dyskomfortu w brzuchu lub innych problemów gastrycznych. Innymi możliwymi skutkami ubocznymi mogą być migrenowe bóle głowy i zmiany skórne, np. zajady czy wypryski. Napoju z drożdży nie powinny stosować alergicy, gdyż może powodować problemy z oddychaniem, ból w klatce piersiowej i ucisk w tchawicy. Inne przeciwskazania to choroba Leśniowskiego-Crohna oraz kandydoza wywołana przez grzyby Candida albicans, gdyż drożdże mogą nasilać objawy tych chorób. Napój z drożdży nie jest wskazany również cukrzykom, którzy przyjmują leki hipoglikemizujące, ponieważ może prowadzić do niedocukrzenia. Ostrożność powinny zachować również kobiety w ciąży i karmiące piersią z powodu braku wystarczających informacji na temat bezpieczeństwa takiej kuracji w tej grupie osób.