Reklama

Natka pietruszki wzmocni przy anemii

Natka pietruszki ma 4-krotnie więcej składników odżywczych niż korzeń.

Zawiera bardzo dużą ilość: l kwasu foliowego (w 100 g natki jest 38 proc. dziennej dawki) oraz l żelaza (też 38 proc. dziennej dawki w 100 g), które jest świetnie przyswajane dzięki dużej ilości l witaminy C (aż 250 proc. dziennej dawki w 100 g natki). 

Jest to zestaw znakomity dla osób cierpiących na niedokrwistość, polecany przez lekarzy i dietetyków w leczeniu tej choroby. Natkę można uprawiać na balkonie lub zewnętrznym parapecie, ale potrzebny jest korzeń (np. ze straganu), na którego wierzchołku widać zielone zawiązki listków. Trzeba uciąć korzeń ok. 3 cm poniżej wierzchołka, włożyć do doniczki z ziemią i przysypać, tak, aby wierzchołek z zawiązkami listków wystawał. Następnie obficie go podlać i odczekać 1-2 tygodni, aż natka się rozrośnie. Listków lepiej nie ścinaj nisko, tuż przy korzeniu, ale na wysokości około 10 cm. 

Reklama

Natkę pietruszki w ilości potrzebnej do zupy można uprawiać na parapecie. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy