Naturalne produkty zapobiegające obrzękom
Każda z nas miewa kłopoty z obrzmiałymi nogami i ociężałością. Ale są sposoby, by poczuć się lekko. To twoi sprzymierzeńcy. Wiele osób sądzi, że aby obrzęki ustąpiły, trzeba pić mniej płynów. Błąd! Należy pić codziennie 1,5–2 l wody (ale unikać kawy i mocnej herbaty). By zaś nie mieć problemów z nietrzymaniem moczu, polecamy ćwiczenia na wzmocnienie mięśni dna miednicy.
Obrzęki dokuczają nie tylko starszym i pulchnym paniom. Powodów tych dolegliwości może być wiele, m.in.: zmiany hormonalne przed miesiączką, za mało ruchu, błędy żywieniowe – głównie nadmiar soli w diecie (a sól sprzyja obrzękom, gdyż zatrzymuje wodę w organizmie!).
Poza tym jemy za mało warzyw i owoców, w których jest potas regulujący naszą gospodarkę wodno-elektrolitową. Oto produkty, które robią to najskuteczniej.
W świeżych owocach jest bardzo dużo wit. C. Sporo jej zachowuje też susz i przetwory z róży. Herbatki z różą uszczelniają naczynia krwionośne i zmniejszają podatność na obrzęki.
Zawierają minerały (magnez, potas, wapń) i aż 95 proc wody, są więc moczopędne. Świetnie oczyszczają nerki, wypłukują piasek! Można jeść je do woli, bo w 10 dag jest 15 kcal.
Mają właściwości przeciwzapalne i pomagają usuwać toksyny z organizmu (duża zawartość potasu i kwasów organicznych, np. jabłkowego zwiększa wydalanie moczu).
Zapobiegają zakwaszeniu organizmu, polecane są więc dla osób, w których diecie jest dużo mięsa i soli.
To źródło witamin A i C, które wzmacniają żyły, zapobiegają obrzmieniom, zwłaszcza nóg. Sok działa pobudzająco na układ moczowy i obniża poziom złego cholesterolu.
Są hitem wśród warzyw na obrzęki, bo jest w nich najwięcej potasu, który skutecznie usuwa nadmiar wody zalegającej w organizmie. Poza tym obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi.
Wspomagają też pracę nerek i utrzymują sprężystość tkanek. Zawarty w nich likopen (czerwony barwnik) to silny przeciw utleniacz, chroni przed ryzykiem zawału serca i miażdżycą.
Usprawniają przemianę materii dzięki połączeniu dwóch cennych składników: witaminy C i żelaza. Zawierają też dużo wody, więc oczyszczają organizm z toksycznych płynów ustrojowych. Dzięki zawartości bromeliny pomagają pozbyć się cellulitu. Uwaga! Mrożone zachowują swoje właściwości.
Mają właściwości przeciwzapalne. Pomagają na obrzęki, które są wywołane przez stan zapalny. Zmniejszają opuchliznę. Łagodzą stany zapalne dróg moczowych, cewki, pęcherza. Zapobiegają tworzeniu się piasku i złogów w nerkach – polecane przy kamicy nerkowej.
Ma właściwości antyseptyczne i zapobiega infekcjom układu moczowego (dzięki bardzo dużej zawartości wit. C). 1 łyżka natki zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.