Naturalne słodycze

W większości przypadków śliwki suszy się bez udziału dodatkowych substancji przyspieszających i z zasady nie dosładza. Oczywiście warto przeczytać etykietę na opakowaniu, ale rzadko zdarza się, by zawierały niepotrzebne substancje konserwujące.

Mają wiele właściwości prozdrowotnych
Mają wiele właściwości prozdrowotnych 123RF/PICSEL

Suszone śliwki są naturalnie pozbawione tłuszczu, którego nadmiar prowadzi do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Są bardzo słodkie z natury i dlatego nie trzeba ich dodatkowo dosładzać.

Zawierają nie tylko witaminy i minerały, ale także błonnik pokarmowy. Są wolne od sodu, dzięki czemu zmniejszamy ilość soli w diecie. Wśród witamin i minerałów zawartych w suszonych śliwkach można znaleźć m.in. witaminę K, witaminę B6, potas, miedź i mangan.

Są to składniki wspierające zdrowy rozwój i funkcjonowanie mięśni i kości. Dzięki spożyciu suszonych śliwek usprawniamy prawidłową pracę jelit.

Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzać z ich spożyciem.

Śliwki to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek
Śliwki to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek123RF/PICSEL

Ponieważ suszone śliwki szybko powodują poczucie sytości, a jednocześnie usprawniają pracę jelit, są uważane za doskonały wspomagacz diet odchudzających. Przy niewielkim dawkowaniu pozwalają szybko zgubić zbędne kilogramy.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?