Reklama

Naturalne sposoby na ból stawów

Stawy często dają o sobie znać, gdy wzrasta wilgotność powietrza. Czasem w ten sposób objawia się też choroba zwyrodnieniowa stawów. Jednak dopóki dolegliwości te wynikają z przeciążenia lub urazu, pomoże natura. Jeśli jednak mimo kuracji utrzymuje się obrzęk, zaczerwienienie lub usztywnienie, zgłoś się do lekarza.

Stawy często dają o sobie znać, gdy wzrasta wilgotność powietrza. Czasem w ten sposób objawia się też choroba zwyrodnieniowa stawów. Jednak dopóki dolegliwości te wynikają z przeciążenia lub urazu, pomoże natura. Jeśli jednak mimo kuracji utrzymuje się obrzęk, zaczerwienienie lub usztywnienie, zgłoś się do lekarza.

Bratek i spółka

Zmieszaj równe ilości kory dębu, ziela: skrzypu polnego, bratka, nawłoci, krwawnika, kwiatu bzu czarnego oraz liści: melisy, pokrzywy, porzeczki czarnej. Łyżkę stołową ziół zalej 250 ml wrzątku. Odstaw na 15 minut pod przykryciem. Pij 3 razy dziennie.

Chrzan i cebula

Duży korzeń chrzanu przepuść przez sokowirówkę. Sok wlej do startej masy i wymieszaj. Miazgę nałóż na gazę i przyłóż na chore miejsce na 5 minut.

Możesz też na drobnej tarce utrzeć cebulę. Połóż ją na gazie i przyłóż do bolącego miejsca. Owiń bandażem. Okład zmieniaj kilka razy w ciągu dnia.

Reklama

Biała kapusta

Przeciwzapalne oraz przeciwbólowe działanie ma również okład z liści białej kapusty. Wybierz świeży, duży liść kapusty. Rozwałkuj go lub obtłucz tak, by puścił sok. Przyłóż do chorego stawu. Przymocuj bandażem i zostaw na kilka godzin lub całą noc. Zabieg powtarzaj przez kilka kolejnych dni.

Miód na stawy

Bolący staw możesz też posmarować miodem gryczanym. Zabandażuj i zostaw na parę godzin. Powtarzaj ten zabieg przez kilka dni. Możesz także rozpuścić miód w wodzie (na 0,5 l wody daj 3-4 łyżki miodu). Zanurz w roztworze kompres i na kilka godzin przyłóż do stawu.

Napar z mięty i brzozy

Gdy dokuczają ci stany zapalne stawów, zmieszaj w równej ilości liście mięty pieprzowej, poziomki pospolitej i brzozy, kwiatu bzu czarnego, kwiatu tawuły łąkowej oraz kory wierzby. Dwie łyżki stołowe tak uzyskanej mieszanki zalej szklanką zimnej, przegotowanej wody. Odstaw na parę godzin (nie dłużej niż 9). Po tym czasie gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pij trzy razy dziennie po szklance.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: medycyna naturalna | ból pleców | ziołolecznictwo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy