Naturalne sposoby na zapalenie pęcherza
Choroba ta najczęściej jest skutkiem zakażenia bakteryjnego. Objawia się bólami w podbrzuszu, częstym i utrudnionym oddawaniem moczu, gorączką i dreszczami.
Ostrą postać zapalenia leczy się antybiotykami. W przypadkach przewlekłych oraz wspomagająco i zapobiegawczo franciszkanin Grzegorz Sroka zalecał zioła.
Mieszamy 150 g ziela nawłoci, po 100 g kwiatu rumianku, ziela połonicznika i liścia mącznicy, po 50 g ziela krwawnika, kłącza perzu, liścia pokrzywy i kwiatu wrzosu. Łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Cedzimy. Pijemy ciepły napar 2 lub 3 razy dziennie.
Z mieszanki kory dębu, liścia szałwii i ziela skrzypu (po 50 g) można przygotować nasiadówkę. 5 łyżek mieszanki zalewamy 2 l wody, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Cedzimy do miski. Gdy wywar przestygnie do ok. 40 stopni, siadamy w misce na 10-15 minut.
Nasiadówka z koniczyny: Gotujemy 2 garście kwiatów w 2 l wody. Dalej postępujemy wg poprzedniego przepisu.