Reklama

Reklama

Nawet w herbacie może szkodzić

Francuscy badacze twierdzą, że napoje słodzone, zarówno drinki, jak i herbata lub kawa z cukrem, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory. Jednak nie mamy na to jednoznacznych dowodów - zastrzegają badacze Université Sorbonne Paris Cité na łamach „British Medical Journal”.

Cukier od dawna podejrzewany jest o to, że może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, szczególnie wtedy, gdy spożywany jest w większych ilościach. Prawdopodobnie - podejrzewają badacze francuscy - rozwojowi raka może sprzyjać zbyt duży poziom glukozy we krwi. Już wcześniej zauważono, że chorzy na cukrzycę bardziej narażeni są na choroby nowotworowe, na przykład kobiety częściej chorują na raka piersi.

Reklama

Specjaliści Université Sorbonne Paris Cité przeanalizowali zachorowalność na nowotwory wśród 100 tys. osób w okresie 5 lat. Do słodzonych napojów zaliczono wszystkie napoje zawierające 5 proc. cukru, czyli zarówno napoje słodzone, jak i soki owocowe, które nie były dosładzane, a także napoje energetyzujące oraz słodzoną herbatę i kawę.

W badaniach uwzględniono także napoje dosładzane słodzikami pozbawionymi kalorii, ale w przypadku regularnie korzystających z nich osób nie zaobserwowano wzrostu zachorowań na nowotwory. Na raka nie chorowali również ci, którzy spożywali codziennie średnio nie więcej niż 30 ml napojów słodzonych.

O 18 proc. częściej natomiast chorowały na nowotwory osoby, które wypijały dziennie co najmniej 100 ml napojów słodzonych. W przeliczeniu na 1000 badanych osób oznaczało to, że zamiast 22 zachorowań na raka, odnotowywano 26 takich przypadków, czyli o cztery więcej w porównaniu do grupy osób, które nie sięgały w takich ilościach po słodkie napoje.


Dowiedz się więcej na temat: herbata z cukrem | cukier | napoje słodzone

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje