Reklama

Nektar z kiwi: Naturalny sposób na kaszel i przeziębienie

Nektar z kiwi to naturalny sposób na przeziębienie, kaszel i infekcje górnych dróg oddechowych. W przypadku wystąpienia objawów choroby należy zgłosić się do lekarza, który dobierze odpowiednie leczenie, jednak warto również wspomóc się produktami pełnymi witamin i minerałów. Należy do nich właśnie nektar z kiwi, gdyż ten owoc zawiera sporo witaminy C wzmacniającej odporność. Do mikstury dodaje się także inne produkty o prozdrowotnych właściwościach – cebulę, por i miód. Dzięki temu nektar ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Oprócz tego ułatwia odkrztuszanie, działa przeciwkaszlowo i niweluje uczucie drapania w gardle. Jak przygotować pyszny i zdrowy nektar z kiwi? Na co jeszcze pomoże i w jaki sposób należy go stosować? Podpowiadamy.

Wartości odżywcze kiwi

Kiwi to bardzo zdrowy i pyszny owoc, po który warto sięgać w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nietrudno o przeziębienie czy grypę. Znajduje się w nim bowiem wiele substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Obfituje przede wszystkim w witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy czy witaminę A. Jest również dobrym źródłem potasu, magnezu, fosforu czy wapnia. Oprócz tego kiwi jest zasobne w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i zmniejszają ryzyko stanów zapalnych. Dzięki tym składnikom kiwi może pomóc wzmocnić i zregenerować organizm oraz złagodzić objawy infekcji. Skutecznym sposobem na jego wykorzystanie jest przygotowanie z niego pysznego i pożywnego nektaru.

Reklama

Czym jest nektar z kiwi?

Nektar z kiwi nie jest tak popularnym naturalnym sposobem na przeziębienie, jak syrop z czosnku czy cebuli. Może być jednak świetną alternatywą dla tych domowych specyfików, gdyż ma podobne właściwości, a przy tym o wiele przyjemniejszy smak. Do przygotowania nektaru wykorzystuje się nie tylko smaczne kiwi, ale również inne bogate w wartości odżywcze składniki: por, cebulę i miód. Ten ostatni znany jest ze swojego działania antybakteryjnego i przeciwzapalnego oraz wspierającego układ odpornościowy. Również cebula słynie z właściwości bakteriobójczych i poprawiających odporność.

Na co pomaga nektar z kiwi?

Po nektar z kiwi można sięgać w okresie jesienno-zimowych infekcji. Stosowany regularnie może zapobiec zachorowaniu, ponieważ wzmacnia odporność. Zawdzięcza to witaminie C oraz innym substancjom zawartym w miodzie i cebuli. Warto pić go również w przypadku wystąpienia pierwszych objawów przeziębienia, aby pomógł zredukować jego objawy. Nektar z kiwi ułatwia bowiem odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych, dzięki czemu łagodzi kaszel i katar. Może również zniwelować ból głowy i zmniejszyć stan zapalny gardła. Pomaga na chrypkę i dyskomfort wywołany uczuciem drapania w gardle. Miksturę warto także stosować w przypadku zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc. Nektar może przynieść ulgę i złagodzić dolegliwości związane z tymi chorobami.

Ponadto połączenie cebuli, miodu i kiwi sprawia, że specyfik jest skarbnicą witamin i minerałów. Dzięki temu wzmacnia organizm osłabiony i wycieńczony z powodu choroby. Jest to bardzo ważne, by w czasie infekcji sięgać po zdrowe i pożywne posiłki. Nektar z kiwi z pewnością do nich należy.

Jak przygotować nektar z kiwi?

Nektar z kiwi nie jest trudny do przygotowania, choć jego sporządzenie zajmuje trochę czasu. Najpierw należy posiekać drobno cztery dojrzałe owoce kiwi, a także zetrzeć na tarce cztery cebule i jeden średni por. Następnie mieszamy wszystko i układamy w słoiku warstwami, przesypując mieszankę cukrem i dodając łyżkę miodu. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż składniki puszczą sok. Na koniec wystarczy przecedzić nektar przez sitko lub gazę i zlać do butelki czy słoika. Nektar powinien być przechowywany w lodówce.

Jak należy stosować nektar z kiwi?

W nektarze znajdują się wyłącznie składniki bezpieczne dla zdrowia, dlatego można go pić nawet kilka razy dziennie. Najlepiej stosować po dwie łyżki stołowe pomiędzy posiłkami. Dzieciom powyżej 6. roku życia można podawać dawkę o połowę mniejszą, czyli jedną łyżkę stołową.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy