Nie eliminuj mleka
Tykająca bombą osteoporozy jest bezmleczna dieta coraz bardziej popularna wśród ludzi młodych – alarmuje „BBC News” powołując się na raport National Osteoporosis Society.
Z opracowania tego wynika, że w Wielkiej Brytanii co piąta osoba przed 25. rokiem życia nie spożywa produktów mlecznych lub sięga po nie zbyt rzadko. Dieta co czwartego nastolatka zawiera mniej niż 400 mg wapnia dziennie, które i tak jest poziomem minimalnym, jaki zalecają specjaliści.
Dorośli powinni spożywać dziennie 700 mg wapnia, a osoby w wieku 11-18 lat - 1000 mg. Najlepszym jego źródłem są mleko i produkty mleczne, takie jak jogurty i sery, a także ryby oraz orzechy i nasiona.
Raport National Osteoporosis Society objął badaniami 2 tys. osób, w tym 239 w wieku poniżej 25. lat oraz 339 od 16 do 35 roku życia.
Prof Susan Lanham-New z University of Surrey, ekspert National Osteoporosis Society podkreśla, że spożycie zawierających wapń produktów jest szczególnie ważne u osób młodych poniżej 25. roku życia, ponieważ od tego zależy budowa i gęstość ich kości. W późniejszym wieku można tylko ją utrzymać, a po ukończeniu 35 lat gęstość zaczyna się zmniejszać.
Jeśli gęstość kości jest zbyt mała, grozi to osteoporozą, szczególnie u kobiet. W Wielkiej Brytanii cierpi z jej powodu co druga kobieta po 50. roku życia oraz co piąty mężczyzna. Podobnie jest w Polsce.
Z badań Food Standards Agency wynika, że niskie spożycie mleka powoduje, że coraz częściej zdarza się nietolerancja mleka. W Wielkiej Brytanii występuje ona prawie u co drugiej osoby w wieku 16-24 lata oraz jedynie u 8 proc. ludzi po 75. roku życia.
PAP Nauka