Reklama

Niezbędna witamina

Niedobór witaminy D to bolączka większości Polaków. Niestety, taki mamy klimat.

Jesienią i zimą witaminę D powinni suplementować i dorośli, i dzieci, oczywiście po konsultacji z lekarzem. Ważne, żeby przyjmując witaminę D pamiętać o ważnej zasadzie:

- dostarczajmy ją zawsze z wapniem - głównym budulcem kości. Jego naturalne źródła to nie tylko mleko i jego przetwory, ale także sardynki i szproty.

Dlatego suplementy z tymi witaminami warto łykać podczas posiłku, najlepiej, gdy jemy np. tłustą rybę. Szczególnie polecane gatunki to łosoś oraz śledź.

W przyswajaniu pomagają też algi, a także półtłusty nabiał i jajka - ale tylko od zwierząt hodowanych w naturalnych warunkach. Dodatkowo, żółtko jajka zawiera naturalną witaminę D. 

Reklama

Warto też włączyć do diety wątróbkę, a także grzyby: kurki, pieczarki, boczniaki czy stanowiącą bogactwo poszukiwanej witaminy - żagwicę listkowatą. Nie można jej jednak zbierać podczas grzybobrania, ponieważ aktualnie znajduje się pod częściową ochroną, jako gatunek zagrożony wymarciem. Żagwica jest dostępna na rynku w postaci suszonej lub sproszkowanej.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: witamina d
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama