Niezwykłe właściwości cynamonu
Konsumpcja cynamonu zmniejsza ryzyko powstawania uszkodzeń spowodowanych spożywaniem produktów o dużej zawartości tłuszczu – zawiadamiają naukowcy.
Wyniki badania dotyczące ochronnych właściwości cynamonu zaprezentowano na konferencji American Heart Association's Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology/Peripheral Vascular Disease 2017 Scientific Sessions, która odbyła się w dniach 4-6 maja w Minneapolis (USA).
Badanie zostało przeprowadzone na szczurach, które przez 12 tygodni były karmione wysokotłuszczową dietą. Część zwierząt otrzymywało w tym czasie dodatek w postaci suplementów z cynamonem.
Pod koniec badania okazało się, że szczury, które spożywały cynamon, ważyły mniej, miały mniej tłuszczu w okolicy brzucha i zdrowszy poziom cukru, insuliny oraz tłuszczu w całym organizmie - niż gryzonie obywające się bez cynamonu.
W dodatku zwierzęta karmione cynamonem posiadały mniej cząsteczek odpowiedzialnych za składowanie tłuszczu, a także więcej molekuł antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, co sprawiało, że były bardziej odporne na działanie stresu.
Na podstawie wyników eksperymentu badacze wysnuli wniosek, że cynamon redukuje szkodliwe skutki stosowania wysokotłuszczowej diety.
PAP Nauka