Niezwykłe właściwości papryczek chili
Ostre papryczki różnych kształtów i kolorów są obecnie na celowniku nie tylko kucharzy i miłośników wyrazistych smaków, ale także naukowców. Zasłużyły sobie na to swoimi prozdrowotnymi, a szczególnie antynowotworowymi właściwościami, za które odpowiedzialna jest charakterystyczna dla papryczek chili substancja, zwana kapsaicyną. Również dzięki niej papryczki są ostre i soczyste.
Kapsaicyna to organiczny związek, który odpowiada za ostry smak papryczek chili. Zaliczana jest do grupy alkaidow, mimo że nie posiada typowej dla tych związków budowy. Dzięki kapsaicynie papryczki chili zaliczane są do grupy najzdrowszych warzyw! Substancja ta znana jest z wielu właściwości prozdrowotnych, w tym przeciwbólowych i antynowotworowych. Jej szczególne zastosowanie wykazano między innymi w leczeniu raka prostaty. Badania wyraźnie potwierdzają, że kapsaicyna zarówno chroni przed rozwojem nowotworów, jak i redukuje istniejące już komórki rakowe. Można zatem śmiało nazywać ją antidotum na nowotwory. Posiada również liczne właściwości antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe.
Kapsaicyna uznawana jest również za substancję przeciwbólową, ze względu na bezpośrednie oddziaływanie na układ nerwowy. To dlatego w naszej jamie ustnej pojawia się pieczenie – charakterystyczne następstwo zjedzenia papryczki chili.
Poza właściwościami antynowotworowymi i przeciwbólowymi, kapsaicyna ma pozytywny wpływ na różnego rodzaju schorzenia. Jednym z nich jest choroba Alzheimera. Substancja zawarta w papryczkach chili zapobiega powstawaniu zmian niszczących mózg osoby chorej. Ponadto, może zmniejszać ryzyko powstawania wrzodów żołądka.
Kapsaicyna ze względu na właściwości poprawiające metabolizm, dodawana jest często do różnego rodzaju preparatów odchudzających. Poza tym, działa antybakteryjnie hamując rozwój Salmonelli, Helicobacter pylori – bakterii powodującej wrzody czy szczególnie niebezpiecznej latem - bakterii E.coli.
Ponadto, kapsaicyna może być także stosowana jako preparat rozgrzewający stawy i mięśnie. Fenomenalnie sprawdza się jako substancja odkażająca rany. W medycynie ludowej znana jest jako środek stosowany na ukąszenia i oparzenia. Z kolei mieszkańcy Indii stosują ją jako lek łagodzący problemy żołądkowe.
Mimo wielu właściwości prozdrowotnych kapsaicyny, należy jednak uważać z ilością jej spożycia. Jeśli będzie zbyt duża, może wywołać podrażnienie błony śluzowej żołądka, powodując dolegliwości układu pokarmowego. Warto również pamiętać, że istnieją dwa rodzaje kapsaicyny. Ten, który zawierają papryczki chili - spożywczy, działa pozytywnie na nasze zdrowie. Jednak czysta kapsaicyna może toksycznie oddziaływać na nasz organizm.
Odkąd odkryto pierwsze prozdrowotne właściwości kapsaicyny, naukowcy regularnie badają tę substancje. Szczególne nadzieje pokładane są w jej antynowotworowym działaniu. Najnowsze badania pokazują, że kapsaicyna może być stosowana jako preparat leczący nadciśnienie tętnicze. Dotychczas tego typu eksperymenty były przeprowadzane tylko na zwierzętach, a ich wynik okazał się pozytywny. Oznacza to, że w niedalekiej przyszłości powstaną preparaty leczące nadciśnienie na bazie tej substancji. Jest to kolejny fakt potwierdzający niesamowite właściwości chili.