Nigdy nie kiś ogórków w ten sposób! Mama-chemik ostrzega
Sezon kiszenia ogórków już się rozpoczął. Jest wiele przepisów i rad, jak przygotowywać przetwory by były smaczne, nie były puste w środku i przetrzymały całą zimę. Mama-chemik popularna instagramerka i blogerka przy tej okazji przestrzega przed popularnym trendem, który stosują niektórzy, chcąc zaoszczędzić i dbać o środowisko. Okazuje się, że kiszenie ogórków w plastikowych pojemnikach może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Od kilku lat wiele mówi się o powtórnym wykorzystywaniu plastikowych butelek. Ma to być sposób na dbałość o środowisko. W duchu proekologicznej postawy oraz chcą zaoszczędzić na kupnie szklanych słojów, wiele osób wykorzystuje plastikowe butelki po napojach do kiszenia ogórków. Okazuje się, że może być to niebezpieczne dla zdrowia.
Co dodać do ogórków kiszonych, by były chrupkie? >>
Instagramerka i blogerka Sylwia Panek znana jako Mama-chemik, która od lat tropi stojące w sprzeczności z regułami reakcji chemicznych przepisy na domowe środki czystości, tym razem postanowiła przestrzec swoich fanów przed kiszeniem ogórków w plastikowych pojemnikach jednokrotnego użytku.
Mama-chemik zwraca uwagę, że według badań związki zawarte w plastikowych butelkach migrują do płynów, które są w nich przechowywane. Ilość szkodliwych substancji, która przedostaje się do jedzenia, zależy od wielu czynników, takich jak: temperatura, czas, natężenie światła słonecznego czy rodzaj napoju. Najmniej plastiku migruje do wody, najwięcej do soków i napojów gazowanych.
Z plastikowych butelek do napojów, a w tym przypadku także do kiszonych ogórków, przedostaje się stosunkowo niewiele substancji. Jednak na pytanie, czy są one groźne dla zdrowia Syliwa Panek odpowiada:
Plastik w płucach. Lekarze dokonali przerażającego odkrycia >>
W czym kisić ogórki by były zdrowe? Najlepiej metodami, które stosowały już nasze babcie, czyli w specjalnych beczkach do kiszenia ogródków lub metodą naszych mam, czyli w mniejszych lub większych szklanych słoikach.