Nigdy nie kiś ogórków w ten sposób! Mama-chemik ostrzega
Sezon kiszenia ogórków już się rozpoczął. Jest wiele przepisów i rad, jak przygotowywać przetwory by były smaczne, nie były puste w środku i przetrzymały całą zimę. Mama-chemik popularna instagramerka i blogerka przy tej okazji przestrzega przed popularnym trendem, który stosują niektórzy, chcąc zaoszczędzić i dbać o środowisko. Okazuje się, że kiszenie ogórków w plastikowych pojemnikach może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Nigdy nie kiś ogórków w plastikowych pojemnikach
Od kilku lat wiele mówi się o powtórnym wykorzystywaniu plastikowych butelek. Ma to być sposób na dbałość o środowisko. W duchu proekologicznej postawy oraz chcą zaoszczędzić na kupnie szklanych słojów, wiele osób wykorzystuje plastikowe butelki po napojach do kiszenia ogórków. Okazuje się, że może być to niebezpieczne dla zdrowia.
Mama-chemik ostrzega przed kiszeniem w plastiku
Instagramerka i blogerka Sylwia Panek znana jako Mama-chemik, która od lat tropi stojące w sprzeczności z regułami reakcji chemicznych przepisy na domowe środki czystości, tym razem postanowiła przestrzec swoich fanów przed kiszeniem ogórków w plastikowych pojemnikach jednokrotnego użytku.
Zapraszasz plastik do swojego organizmu
Mama-chemik zwraca uwagę, że według badań związki zawarte w plastikowych butelkach migrują do płynów, które są w nich przechowywane. Ilość szkodliwych substancji, która przedostaje się do jedzenia, zależy od wielu czynników, takich jak: temperatura, czas, natężenie światła słonecznego czy rodzaj napoju. Najmniej plastiku migruje do wody, najwięcej do soków i napojów gazowanych.
Z plastikowych butelek do napojów, a w tym przypadku także do kiszonych ogórków, przedostaje się stosunkowo niewiele substancji. Jednak na pytanie, czy są one groźne dla zdrowia Syliwa Panek odpowiada:
Moim zdaniem tak, bo nawet jeśli nie będziemy zjadać tych ogórków w takich ilościach, które dostarczyłyby dużych ilości tych substancji to pamiętajmy, że ogórki z butelek PET to nie jedyne ich źródło. Na te substancje narażeni jesteśmy każdego dnia z wielu różnych źródeł. Warto znać te źródła i świadomie je ograniczać, tak, aby nie wpływały negatywnie na nasze zdrowie.
W czym kisić ogórki?

W czym kisić ogórki by były zdrowe? Najlepiej metodami, które stosowały już nasze babcie, czyli w specjalnych beczkach do kiszenia ogródków lub metodą naszych mam, czyli w mniejszych lub większych szklanych słoikach.