Nigdy nie mieszaj tych produktów
Spożywanie owoców i warzyw w codziennej diecie jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Jednak istnieje kilka teorii na temat łączenia ze sobą warzyw czy owoców w trakcie spożywania lub zjadania ich w niedługim czasie jednych po drugich. Mieszanie dwóch rodzajów warzyw czy owoców może być niezdrowe, a nawet prowadzić może do śmierci. Oto lista produktów, których nigdy nie należy mieszać:
Połączenie banana z budyniem jest trudne do strawienia i spowalniające umysł. Stymuluje produkcję toksyn, które mogą być śmiertelne dla niemowląt.
Marchewki i pomarańczy
Marchew i pomarańcza to często spotykana kombinacja, której należy jednak unikać, ponieważ może doprowadzić do zgagi oraz do wydzielania nadmiaru żółci. A w niektórych przypadkach może doprowadzić do uszkodzenia nerek.
Ananas jest bogaty w bromelinę, dlatego nie mieszaj go z mlekiem. Mieszanie tych produktów może spowodować ból głowy, bóle brzucha, może być również przyczyną nudności, różnych infekcji oraz prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, szczególnie niebezpiecznych dla dzieci.
Cytryny i papai
Spożywanie tej mieszanki może spowodować niedokrwistość, a także problemy z hemoglobiną. Unikaj sama spożywania tej mieszanki, a szczególnie unikaj podawania jej dzieciom.
Mieszanka banana i gujawy może powodować kwasicę i powstawanie gazów w organizmie, a tym samym prowadzi do nudności i bólu głowy.
Mleka i soku z pomarańczy
Jeśli jesteś tą osobą, która łączy sok pomarańczowy z produktami zbożowymi to musisz to zakończyć ponieważ twój żołądek nie jest w stanie przetrawić skrobi ze zbóż, a w połączeniu z mlekiem staje się bardzo ciężkostrawna i spowoduje wiele problemów zdrowotnych.
Owoców i warzyw
Nigdy nie spożywaj owoców i warzyw razem. Owoce są bogate w cukier i trudne do strawienia, co prowadzi do zalegania w żołądku przez dłuższy czas. W chwili gdy rozpoczyna się proces fermentacji zaczynają się uwalniać toksyny powodujące ból głowy, biegunkę, wszelkie infekcje i bóle brzucha.
A oto kilka sugestii:
- słodkie owoce, które nie zawierają kwasu:
banany, jabłka, śliwki, melon i arbuz
- owoce zawierające kwas cytrynowy:
cytryny, pomarańcze, jagody,winogrona, kiwi i grejpfruty
- owoce z niską zawartością kwasu:
maliny, mango, jabłka i truskawki
- naturalne owoce, które zawierają witaminy, oleje, sole i białka:
migdały, orzeszki ziemne, orzechy włoskie i kokos