Nigdy nie pozbywaj się tego chwastu. Ma mnóstwo witamin i minerałów
Dla większości osób słowo „chwast” ma wydźwięk pejoratywny i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż te rośliny są utrapieniem ogrodników i rolników. Jednak wśród chwastów można znaleźć prawdziwe perełki, które posiadają właściwości prozdrowotne.
Podagrycznik to chwast nazywany potocznie kozią stópką oraz śnitką. Roślina występuje najczęściej w lasach, parkach oraz ogrodach, a okres jej kwitnienia przypada od kwietnia i trwa do jesieni. Podagrycznik charakteryzuje się długimi, rozgałęzionymi kłączami, przez co uznawany jest za trudny do usunięcia chwast.
Podagrycznik jest bogatym źródłem cennych substancji odżywczych.
W podagryczniku znajdują się m.in.:
- olejki eteryczne,
- witamina C w dużych ilościach,
- karoten,
- flawonoidy i inne przeciwutleniacze,
- cholina,
- glikozydy flawonoidowe,
- cholina,
- miedź, żelazo, cynk, potas, magnez, wapń, mangan oraz bor.
W medycynie naturalnej chwast wykorzystywany jest do leczenia m.in. dny moczanowej, ale znajduje również zastosowanie przy gojeniu ran, łagodzeniu bólu, a także przy leczeniu nerek i pęcherza. Roślina działa również prozdrowotnie na stawy, układ trawienia i wątrobę.
Najlepszą porą na zbieranie rośliny jest wiosna i lato, ponieważ w tym okresie będzie ona najlepiej rozwinięta. Jeśli decydujemy się na zebranie chwastu, to warto poszukać miejsca z dala od drogi trasy spacerowej, gdzie wyprowadzane są psy. Idealnym rozwiązaniem będzie zebranie podagrycznika z miejsc ocienionych i wilgotnych.
Podagrycznik jest rośliną jadalną, w związku z tym możemy go wykorzystać na kilka sposobów. Można go spożywać na surowo jako dodatek do sałatek, ale należy pamiętać, że roślina jest w smaku gorzka.
Dobrym pomysłem jest również dodanie rośliny do zupy lub duszenie jej z innymi składnikami spożywczymi. Jest również rozwiązanie dla miłośników kiszonek. Otóż podagrycznik nadaje się do ukiszenia w słoiku. W tym celu należy zebrać świeże liście rośliny, zalać je gorącą wodą, posolić, a następnie zakręcić słoik i odstawić go na jakiś czas w ciepłe miejsce.
Popularne są również wywary i herbaty z suszonego podagrycznika. Ususzoną roślinę bez problemy dostaniemy w aptece lub sklepie zielarskim.