Nowalijki na cenzurowanym

Jeść czy nie jeść? Więcej z nich korzyści, czy zagrożeń? Jak zawsze trudno o jednoznaczną odpowiedź. Na pewno wzbogacą nasze menu i uczynią je bardziej apetycznym. Dostarczą witamin, minerałów i błonnika, których nasz organizm bardzo potrzebuje.

Pierwsze plony rosną ze znikomym udziałem słońca, zazwyczaj pod folią i niestety, najczęściej są mocno wzbogacone chemicznymi dodatkami
Pierwsze plony rosną ze znikomym udziałem słońca, zazwyczaj pod folią i niestety, najczęściej są mocno wzbogacone chemicznymi dodatkami123RF/PICSEL

To, czego po szaroburej zimie człowiekowi najbardziej do szczęścia potrzeba, to również słońce i kolory. A nowalijki są znakomite do udekorowania kanapek czy zrobienia sałatki.

Oczy są pierwszym zmysłem, który wchodzi do gry, gdy nasze ciało podejmuje decyzję, czy to co zjemy, będzie nam smakowało. Drugim jest węch. Kubki smakowe to dopiero trzeci etap. A smakuje nam to, co nam się podoba. Jeśli twoje dziecko nie ma apetytu, spróbuj podać mu ciekawe zestawienie kolorystyczne, pobawcie się w wycinanie figurek z warzyw i owoców, a potem zjedzcie je wspólnie.

Dlaczego nowalijki są krytykowane?

Pierwsze plony rosną ze znikomym udziałem słońca, zazwyczaj pod folią i niestety, najczęściej są mocno wzbogacone chemicznymi dodatkami. Nie poleca się podawania nowalijek dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia, a zachowanie ostrożności szczególnie ważne jest do trzeciego roku życia malucha.

Także kobiety ciężarne i matki karmiące powinny zachować umiar i zdrowy rozsądek w sięganiu po nowalijki.

To, co nam najbardziej zagraża, kryje się w młodych roślinach, które pobierają składniki z wzbogacanej sztucznie gleby, a są to: azotany, azotyny, kadm, rtęć, ołów, miedź, a także pozostałości środków ochrony roślin. Zwykłe mycie w bieżącej wodzie to za mało, aby skutecznie pozbyć się tych niechcianych dodatków.

O tych warzywach w zimie lepiej zapomniećInteria.tv
Świeże warzywa są smaczne, ale nie wszystkie są zdrowe
Świeże warzywa są smaczne, ale nie wszystkie są zdrowe 123RF/PICSEL

Jak usunąć toksyny?

Podpowiem, że w 3 prostych krokach - tak zwanej "kąpieli odtruwającej" jesteś w stanie oczyścić owoce i warzywa z większości niechcianych dodatków. Pierwszy etap - moczymy warzywa 5 minut w wodzie z octem jabłkowym. Drugi - również trwa pięć minut, tutaj dodatkiem do wody jest sól kamienna niejodowana, a trzeci to opłukanie w czystej, bieżącej wodzie.

Nie mniej istotny jest sposób przechowywania nowalijek. Nigdy nie trzymajmy ich w foliowych opakowaniach - z nich też będą chłonąć szkodliwe substancje. Zapakujmy w papierowe lub lniane siatki i włóżmy do lodówki. Myjmy je bezpośrednio przed podaniem. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest własna hodowla nowalijek w przydomowym ogródku, na tarasie, balkonie lub parapecie kuchennym. Mamy też możliwość korzystania z certyfikowanych produktów ekologicznych.

Rozwiązań jest sporo, wszystko w trosce o zdrowie, nasze i naszych dzieci.

Ewa Koza, mamsmak.com 

O tych warzywach w zimie lepiej zapomniećInteria.tv
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?