Reklama

Reklama

Inulina: Cukier idealny dla diabetyków

Cukier i cukrzyca - można odnieść wrażenie, że się wykluczają. A przecież osoby borykające się z cukrzycą również muszą dostarczać węglowodany (cukry złożone) do organizmu, to jeden z podstawowych składników odżywczych. Diabetycy zobligowani są wybierać najlepsze z możliwych.

Inulina jest wielocukrem, który może przynieść wiele korzyści nie tylko przy nieprawidłowym poziomie cukru we krwi. Kiedy jest szczególnie pożądana? Inulina jest białym, bezsmakowym proszkiem. Z uwagi na podobieństwo do skrobi bywa nazywana skrobią georginiową. Jest polisacharydem, złożonym z cząsteczek glukozy i fruktozy.

Reklama

Nie jest trawiona w ludzkim przewodzie pokarmowym, dlatego pełni rolę błonnika. Jej rozkładu dokonują bakterie w okrężnicy, a spożywana w dużych ilościach będzie powodowała wzdęcia i gazy jelitowe. Jednorazowe przyjęcie porcji większej niż 30 gramów inuliny może prowokować biegunkę.  Umiar, jak zawsze, jest kluczowy. Dobrze rozpuszcza się w ciepłej wodzie. Inulina jest prebiotykiem, o licznych zasługach dla prawidłowej flory bakteryjnej naszych jelit.

Skąd ją pozyskać? 

Inulina gromadzi się głównie w korzeniach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, stanowi ich materiał zapasowy. Najwięcej inuliny występuje naturalnie w korzeniach cykorii, topinamburu i mniszka lekarskiego. Z tych roślin jest pozyskiwana dla celów dietetyczno-leczniczych i dla potrzeb przemysłu spożywczego. W mniejszych stężeniach inulina jest obecna również w czosnku i cebuli, karczochach, bananach, porach czy szparagach.

Wsparcie metabolizmu 

Stymulując wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego inulina powoduje obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów w surowicy krwi. Usprawnia też pracę przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom, redukuje toksyczne metabolity i poprawia wchłanianie wapnia z układu pokarmowego. Jest często polecana osobom na diecie odchudzającej: pomaga oczyścić jelita i wspiera w redukcji wagi. Potęguje też uczucie sytości, zapobiega więc przejadaniu się.


Dowiedz się więcej na temat: inulina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje