Obalamy mity o arbruzie
Arbuz nie dość ze smaczny, to działa bardzo korzystnie na organizm. Wiele osób unika jedzenia tego owocu z obawy o zdrowie - niepotrzebnie!
- Wskazany przy chorobach dróg moczowych
Ponieważ arbuz aż w 92 proc. składa się z wody, wykazuje działanie moczopędne. Dzięki temu przyspiesza wypłukiwanie chorobotwórczych bakterii, które znajdują się w drogach moczowych. Nie należy jednak zjadać go przed nocą, bo uczucie parcia na pęcherz nie pozwoli nam się wyspać.
- Regenerują mięśnie
Miąższ arbuza zawiera cytrulinę, która rozszerza naczynia krwionośne i działa jak pompa mięśniowa - zwiększa objętość mięśni podczas ćwiczeń, a po ich zakończeniu łagodzi zakwasy, czyli zapobiega bólowi.
- Diabetycy nie mogą jeść arbuza
Chociaż ma dość wysoki indeks glikemiczny (wynosi 75), to dzięki niewielkiej zawartości węglowodanów sprawia, że ładunek glikemiczny jest niski i nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Osoby chore na cukrzycę mogą czasem sięgać po ten owoc.
- Pestki trzeba wyrzucać
Przeciwnie, należy je zjadać, ponieważ są skarbnicą cennych substancji: magnezu, żelaza, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych nienasyconych i antyutleniaczy. Pestki arbuza zostały uznane za superfood.