Ten farsz na świąteczne pierogi to prawdziwy majstersztyk. Poleca go sam Robert Makłowicz

InteriaKobieta Redakcja

Jak gotować pierogi, żeby się nie sklejały? Wlej do wrzątku odrobinę jednego produktu
Poza tradycyjnymi pierogami z kapustą, na Wigilię warto zrobić również te w słodkim wydaniu123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Świąteczne pierogi według Roberta Makłowicza. Oto jak przyrządza je kulinarny mistrz
  2. Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami. Przepis krok po kroku

Świąteczne pierogi według Roberta Makłowicza. Oto jak przyrządza je kulinarny mistrz

Zobacz również:

Ręce osoby ugniatające ciasto na stole, wokół rozłożone są okrągłe kawałki ciasta pokryte mąką.
Dobrze wyrobione ciasto na pierogi po ugotowaniu będzie rozpływać się w ustach123RF/PICSEL

Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami. Przepis krok po kroku

Składniki

  • 750 g mąki pszennej jasnej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 500 ml letniej wody
  • pół szklanki wody gazowanej
  • łyżka oleju
  • 500 g suszonych śliwek
  • łyżka cukru
  1. Umieść śliwki w naczyniu, przykryj je wodą i odstaw - najlepiej na całą noc.
  2. Następnego dnia ugotuj śliwki (przez około 20 minut) i odcedzić. Pamiętaj, że śliwki nie powinny mieć pestek. Wywar ze śliwek zachowaj - sprawdzi się on idealnie do przygotowania kompotu z suszu.
  3. Do ugotowanych śliwek dodaj cukier i delikatnie rozetrzyj łyżką w naczyniu.
  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj jajka i szczyptę soli. Wyrób ciasto bez dodawania wody. Gdy składniki się dobrze połączą, dodaj wodę i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Potem dolej wodę gazowaną i wyrabiaj dalej.
  2. Na samym końcu wlej olej. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite.
  3. Teraz pozostaje już tylko rozwałkowywać ciasto partiami, wycinać szklanką kółka i kłaść na nie śliwkowy farsz, a następnie zlepiać.
  4. Pierogi gotuj w osolonej wodzie kilka minut, do momentu wypłynięcia.
Stos naleśników polanych syropem klonowym, posypanych cukrem pudrem, ozdobionych plasterkami banana i świeżymi truskawkami, podany na talerzu, wokół rozsypane kawałki czekolady.
Odkryj triki, które pomogą ci oszczędzać czas, pieniądze i energięCanva ProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": MarchwiakPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?