Od kiedy jajko?
Rodzice, którzy rozszerzają dietę dziecka zastanawiają się, kiedy do menu malucha mogą wprowadzić jajko?
Niemowlęciu, które ukończyło 7. miesiąc życia można zacząć podawać żółtko. Po 11. miesiącu może spróbować także białka. Jajek nie mogą spożywać dzieci uczulone na białka jaja kurzego. Można wtedy spróbować podawać maluchom jajka przepiórcze.
Ile jajek mogą zjeść dorośli?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by zjadać 10 jajek w ciągu tygodnia.
Jajko zawiera m.in. potrzebne naszemu organizmowi aminokwasy egzogenne, lipidy, witaminy z grupy B, ponadto: A, D, E, K. Ma w swoim składzie również lecytynę i wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Oba te składniki mają zdolność obniżania cholesterolu i poziomu trójglicerydów.