Reklama

Reklama

Odczuwasz głód po posiłku? Znaleziono przyczynę!

Uczucie głodu po posiłku i chęć na słodką przekąskę to częste zjawisko. Tej sprawie postanowili przyjrzeć się naukowcy i za pomocą eksperymentu znaleźli odpowiedź. Przyczyna jest zaskakująca.

Zapewne wiele osób zastanawiało się, skąd pojawia się uczucie głodu zaraz po zjedzeniu posiłku. Tej sprawie przyjrzeli się naukowcy, których badania pokazały, że stoi za tym poziom glukozy. 

Naukowcy z projektu PREDICT, czyli Personalised Responses to Dietary Composition Trial postanowili przeprowadzić eksperyment, który miał na celu pokazać, co jest powodem głodu.

Badanie opierało się na obserwacji 1070 osób ze Stanów Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii. Jedli oni standardowe śniadanie, a kolejne posiłki wybierali sami. 

Pierwszy i drugi posiłek dzieliły trzy godziny. Do ich zadań należało noszenie ze sobą glukometrów, a także zapisywanie poziomu odczuwanego głodu oraz tego, co jedli w ciągu dnia.

Reklama

Eksperyment wskazał, że uczucie głodu opiera się na poziomie glukozy. Otóż osoby, które odnotowywały szybki spadek cukru, odczuwały większy apetyt od pozostałych osób. W związku z tym decydowali się na posiłek 30 minut wcześniej, a ilość spożywanych kalorii była większa o 300.

Wcześniejsze analizy skupiały się przede wszystkim na hormonach, a szczególnie na grelinie. Opisane wyżej badanie pokazało, że glukoza również się do tego przyczynia i to w większym stopniu niż wcześniej sądzono. Zdaniem dietetyków w ten sposób można przewidzieć, kiedy pojawi się głód i ile będzie wynosić ilość spożytych kalorii. 

Czytaj więcej:

Post Daniela. Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała

Gorzkie emocje przełykamy z cukrem

Pięć najgorętszych dietetycznych mitów, które już czas włożyć między bajki

Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: poziom glukozy | uczucie głodu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje