Reklama

Odstawiamy cukier bez stresu

Nasz organizm tak naprawdę nie potrzebuje cukru, bo dostaje go z jedzeniem – dosładzana jest większość produktów, nawet takich, w których cukru się nie spodziewamy, np. chleb, sery, wędliny. Trudno go jednak ograniczyć, bo cukier uzależnia. I to podobnie do… narkotyków. Dlatego odstawiaj go powoli!

■ Jeśli mocno słodzisz napoje, zmniejsz dawkę cukru o połowę. A kiedy przywykniesz do nowego smaku, znów o połowę.

■ Gdy najdzie cię ochota na słodycze powąchaj wanilię – jej cząsteczka ma podobną budowę do cząsteczki cukru, więc aromat zmniejsza apetyt na słodycze.

■ Apetyt na słodycze hamuje też chrom (jest w jajkach, wątróbce, rybach).

■ Jedz grzyby – zmniejszają wchłanianie cukru. Dzięki temu dłużej krąży we krwi i organizm nie „żąda” nowej porcji.

Uwaga! Najtrudniejsze są pierwsze trzy dni (ale u niektórych nawet tydzień) – tyle trwa podstawowe odtrucie organizmu. Objawy odstawienia to bóle głowy, zmęczenie, łamanie w kościach, zły nastrój.

Reklama
100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy