Reklama

Reklama

Odtruwająca i wzmacniająca cukinia

Nie ma wyrazistego smaku, dlatego można ją dodawać do dań wytrawnych i ciast. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Jest jednym z warzyw, które najchętniej uprawiamy w przydomowych ogródkach. Odporna na szkodniki, zaczyna owocować w lipcu, a kończy we wrześniu. Daje duże plony, a owoce można przechowywać bez lodówki nawet przez kilka tygodni. Dobrą wiadomością jest też to, że cukinia nie wchłania toksyn i metali ciężkich, dlatego można ją podawać nawet półrocznym dzieciom i osobom w trakcie ciężkich terapii farmakologicznych. Cukinia zawiera duże ilości witaminy A, B, E, K, ale też sole mineralne: potas, wapń, magnez, miedź i fosfor. Dzięki temu ma liczne zdrowotne właściwości. 

Reklama

Oczyszcza organizm - pomaga w usuwaniu zbędnych pozostałości po przemianie materii i  zapobiega zakwaszeniu tkanek, które jest przyczyną wielu chorób, np. nowotworów i stanów zapalnych. 

Wspomaga odchudzanie - nie dość, że jest niskokaloryczna, to jeszcze przyspiesza przemianę materii i ma niski indeks glikemiczny. A ponieważ zawiera dużo potasu, to zapobiega odkładaniu się wody w przestrzeniach międzykomórkowych. 

Chroni wzrok - zabezpiecza siatkówkę przed uszkodzeniami i zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej. 

Wzmacnia odporność - pobudza do pracy układ odpornościowy i przyspiesza powrót od zdrowia po infekcji. 


***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje