Odżywcze produkty dla ciała i mózgu
Większość ludzi dąży do lepszego stylu życia. Chcą być zdrowsi, więc szukają nowych sposobów na to, by rozwiązać zwykłe problemy, a nawet przewlekłe choroby. Rozwiązaniem może być przyjmowanie suplementów, picie shake’ów, diety i ćwiczenia, mające na celu zapewnienie nam zdrowia. Niektóre z tych sposobów działają, inne nie. Jednak najlepszym sposobem na poprawienie swojego zdrowia jest po prostu zdrowe jedzenie. Oto 11 produktów, które powinniśmy spożywać, by być zdrowym zarówno fizycznie, jak i mentalnie.
Kurkuma to prawdopodobnie najlepsze zioło, jakie istnieje. Ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Ponadto może wspomagać walkę z chorobami przewlekłymi. W badaniach wykazano, że może być skuteczna w zapobieganiu i leczeniu raka i demencji – szczególnie w przypadku choroby Alzheimera. Kurkumę można pić lub dodawać do ryżu, zup, warzyw i wielu innych potraw, gdyż pasuje do wszystkiego.
Ginkgo biloba
Ginkgo biloba to zioło, którego właściwości zostały bardzo dobrze przebadane. Jego historia sięga tysięcy lat wstecz i od dawna wykorzystuje się jego właściwości lecznicze. Jest jednym z najsilniejszych i najlepszych antyoksydantów, a więc często jest używany jako zioło przeciwko starzeniu się. Może nie tylko sprawić, że będziemy młodziej wyglądać, ale też poczujemy się młodziej. Używa się go również w celu poprawienia pamięci i zdolności umysłowych. Poprawia krążenie krwi w organizmie i zwiększa dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu pobudzi neurony do pracy. Najlepszym sposobem na spożycie ginkgo biloba jest dodanie go do herbaty.
Jagody są pyszne, a dodatkowo niesamowicie zdrowe dla ciała i umysłu. Udowodniono, że zawierają silne antyoksydanty, które odmładzają komórki mózgowe. Jagody zawierają bioflawonoidy i fitoskładniki, które przeciwdziałają starzeniu się i poprawiają pamięć. Jagody można jeść świeże lub dodawać do ulubionych koktajli.
Ryby
Tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela i sardynki, są doskonałe dla naszego ogólnego zdrowia. Są bogate w białko, które pomaga budować mięśnie i tłuszcze, które wspomagają funkcjonowanie mózgu. Kwasy tłuszczowe zawarte w tłuszczach nazywane są kwasami omega-3 i pozytywnie wpływają na wiele funkcji organizmu. Pomogą przy depresji, poprawią pamięć, serce, zmniejszą stany zapalne, wspomogą układ odpornościowy i wiele, wiele więcej. Wystarczy upiec łososia w piekarniku i cieszyć się jego zdrowym wpływem na zdrowie.
Jajka są bogate w białko, minerały i witaminy, które doskonale wpływają na pracę ciała i mózgu. Duża zawartość białka, podobnie jak w rybach, pomaga budować mięśnie. Zawarte w jajkach aminokwasy wspomagają pracę mózgu. Witaminy z grupy B poprawiają pamięć i zmniejszają stres. Bardzo często mówi się, że jajka zwiększają cholesterol, jednak to nieprawda. W rzeczywistości jajka mogą zawierać małą ilość dobrego cholesterolu, który nie podniesie jego poziomu we krwi. Jajka można spożywać na niezliczoną ilość sposobów. Można je ugotować, zrobić jajecznicę, dodać do sałatki i zawsze dobrze smakują.
Migdały
Migdały są naturalnym źródłem witamin. Są bogate w makro- i mikroelementy. Doskonale wpływają na pracę umysłu, dodają energii, poprawiają wygląd włosów, pomagają budować masę mięśniową, walczą z anemią, impotencją, cukrzycą i wiele innych. Są dobry źródłem wartościowego białka i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Migdały zawierają ryboflaminę i karnitynę, które wspomagają funkcje umysłu i dodają energii. Można jeść je na surowo lub zrobić z nich domowe masło migdałowe.
Miód od zawsze był używany w walce z bakteriami, wirusami, grzybami i alergią. Jest bardzo smaczny i można jeść go codziennie. Na razie ciągle trwają badania nad tym, skąd biorą się cudowne właściwości miodu, jednak już wiadomo, że jest on zdrowym dodatkiem do każdej diety (wyjąwszy osoby cierpiące na cukrzycę). Miód pozytywnie wpływa na ciało, ale też na umysł. Poprawia pamięć i chroni komórki mózgowe przed niszczeniem.
Jabłka
Mówi się, że jedno jabłko na dzień sprawi, że wizyty u lekarza nie będą potrzebne. Jabłka są od wieków znane ze swoich właściwości wzmacniających system odpornościowy, łagodzących ból brzucha, zmniejszających cholesterol i poprawiających pracę serca. Mogą również poprawić pamięć, nastrój i pracę umysłu. Udowodniono, że zjedzenie jednego lub dwóch jabłek na dzień, może doprowadzić do wzrostu acetylocholiny w mózgu. Acetylocholina jest bardzo ważnym neuroprzekaźnikiem w mózgu, który usprawnia pamięć. Ponadto wykazano, że jabłka przyczyniają się do usuwania toksyn z mózgu, które doprowadzają do chorób degeneracyjnych jak demencja.