Ognisty cydr – przepis na domowy lek na przeziębienie i grypę
Ognisty cydr jest tradycyjnym lekarstwem, które ma głębokie korzenie w medycynie ludowej. Smaczne połączenie octu z pikantnymi przyprawami sprawia, że ten lek jest szczególnie przyjemny i łatwy do włączenia do codziennej diety. Pomoże wzmocnić naturalne procesy zdrowotne, pobudzi trawienie i przyjemnie rozgrzeje cię w zimne dni.
- ½ szklanki obranego i rozdrobnionego imbiru
- ½ szklanki obranego i rozdrobnionego chrzanu
- ½ szklanki obranej i pokrojonej w kostkę kurkumy lub dodatkowe 1/4 szklanki imbiru i chrzanu
- ½ szklanki białej cebuli
- ¼ szklanki mielonych lub rozgniecionych ząbków czosnku
- 2 papryki jalapeno, posiekane
- sok z 2 cytryn organicznych
- ocet jabłkowy
- miód do smaku
1. Wsyp do słoika imbir, chrzan, cebulę, czosnek, jalapeno i dolej soku z cytryny. Możesz je lekko ugnieść tak, żeby słoik był zapełniony do około 3/4. Wsypuj składniki tak, aby większe i cięższe przygniatały drobne i lekkie.
2. Wlej obfitą ilości octu jabłkowego do słoika tak, aby zakryć wszystkie inne składniki. Pamiętaj, że niektóre z korzeni napęcznieją, więc musisz pozostawić dla nich trochę wolnego miejsca w naczyniu.
3. Jeśli pokrywa słoika jest metalowa, oddziel ją od zawartości słoika gazą lub papierem. Umieść słoik w ciemnej szafce w temperaturze pokojowej na 2-4 tygodni.
4. Gdy cydr będzie gotowy, dobrze wymieszaj, a następnie odcedź korzenie i przyprawy używając gazy lub gęstego sitka z siatką. Dodaj miód do smaku i przechowuj w lodówce.
Wiele osób przyjmuje 1-2 łyżki dziennie przez całą jesień
i zimę jako środek zapobiegawczy lub co 3-4 godziny, jeśli występują objawy choroby.
Oto kilka sposobów podania:
- Ci, którzy kochają jego smak, mogą wypijać nawet po jednym kieliszku co godzinę
- Do herbaty – wdychaj parę przed wypiciem herbaty.
- Do soku - dla najmłodszych najlepiej podawać niewielką ilość zmieszanego ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym lub lemoniadą
- W marynacie lub sosie do sałatki