Ogórek nie lubi się z pomidorem
Robi się coraz cieplej, więc częściej sięgamy po lekkie przekąski, na przykład po sałatki. Warto wiedzieć, że nie każde połączenie składników w nich zawartych, służy naszemu zdrowiu.
Świeże ogórki są cennym odżywczo produktem, który najlepiej zjadać solo. Można zrobić z nich pyszną mizerię, albo zakisić - wtedy będą miały jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości.
Obecna w kiszonkach acetylocholina dobrze działa na system nerwowy człowieka. Takie ogórki korzystnie wpływają na naturalną florę jelitową, a tym samym poprawiają odporność i samopoczucie.
Ostrożność powinny zachować jedynie osoby borykające się z nadciśnieniem, bo obecna w kiszonkach sól nie będzie im sprzyjała.
Dlaczego nie z pomidorem?
Askorbinoza, która znajduje się w ogórkach, niszczy zawartą w pomidorach i wielu innych warzywach witaminę C. Niedobory witaminy C skutkują osłabieniem, apatią, niższą odpornością, a także utrudniają gojenie się ran.
Choć występuje ona w większości warzyw i owoców, jest wyjątkowo ulotną witaminą (nieodporną na obróbkę termiczna, krojenie czy szatkowanie), więc nie warto nieuważnie jej tracić.
***
#POMAGAMINTERIA Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>>