Ogórki szklarniowe – jeść czy nie?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
10
Udostępnij

Ich świeży zapach kojarzy nam się z wiosną, więc teraz chętniej po nie sięgamy. Jednak lepiej uważać.

Ogórki szklarniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia
Ogórki szklarniowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia123RF/PICSEL

Warzywa uprawiane w szklarniach, szczególnie na skalę przemysłową, wymagają nawożenia. Ogórki potrzebują zwłaszcza nawozów azotowych. Jeśli dostaną ich zbyt dużo, to skumulują w sobie duże ilości azotanów, które fatalnie wpływają na nasze zdrowie.

Mogą zawierać azotany - wchłonięte z nawozów przez ogórki przekształcają się w organizmie w rakotwórcze nitrozoaminy. W zafoliowanych warzywach azotany od razu przekształcają się w nitrozoaminy (pod wpływem wilgoci). Pod folią mogą powstać grzyby i pleśń, które są źródłem rakotwórczych aflatoksyn. Najbardziej szkodzą wątrobie i nerkom.  

Jak zminimalizować zagrożenie?

Poza sezonem lepiej kupować ogórki ekologiczne, "bio" (np. w dużych sieciach handlowych), najlepiej niefoliowane. 

Trzeba je zawsze dokładnie myć przed spożyciem, a jeśli nie wiadomo, skąd pochodzą, dobrze jest je obrać.

Tina
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
8
Super
relevant
2
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
10
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na