Orzech na kłopoty trawienne
Wyciągi z liści i owocni orzecha włoskiego stosuje się m.in. w nieżytach przewodu pokarmowego, wzdęciach, biegunce na tle bakteryjnym.
Napar: 2 łyżeczki rozdrobnionych liści zalej 0,5 l ciepłej wody. Postaw pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Ogrzewaj do wrzenia (nie gotuj!). Odstaw na 5 minut, przecedź. Pij po pół szklanki 3 lub 4 razy dziennie przed jedzeniem.
Likier: Posiekaj drobno 5 niedojrzałych, zielonych orzechów, zalej 0,5 l 40-proc. alkoholu. Odstaw w zamkniętym naczyniu na 6 tyg. Często wstrząsaj. Następnie przecedź. 0,5 l wody zagotuj z 20 dag cukru. Po ostudzeniu zmieszaj z wyciągiem z orzechów. Odstaw na 2 tyg. W razie dolegliwości żołądkowych pij po łyżce między posiłkami do 3 razy dziennie.