Reklama

Orzechy pekan: Dlaczego warto je jeść?

Nie bez powodu często wspomina się o obecności orzechów w diecie. To właśnie one są bogactwem wielu substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Przykładem mogą być orzechy pekan, obfitujące w przeciwutleniacze, pierwiastki i witaminy - składniki niezbędne nie tylko dla zachowania pełnego zdrowia, ale także mogące zmniejszać ryzyko chorób serca czy łagodzić objawy... napięcia przedmiesiączkowego! To tylko część z zalet spożywania orzechów pekan, dlatego spójrzmy, co jeszcze nam oferują.

Orzechy pekan: Co trzeba o nich wiedzieć?

Wśród wielu orzechów, które dobrze znamy, orzechy pekan raczej traktowane są z dystansem. A co wypada o nich wiedzieć? Rosną na orzeszniku jadalnym, który w naturalnych warunkach porasta wiele terenów Stanów Zjednoczonych, a za sprawą wielkich odkryć geograficznych znalazł się w Europie. Niestety, ze względu na liczne wymagania, uprawa jest niezwykle problematyczna. Z tego względu orzechy pekan muszą być importowane do wielu krajów, w tym do Polski. Co ciekawe, orzesznik jadalny nie jest wykorzystywany do celów spożywczych. Jego drewno to solidny materiał konstrukcyjny, który służy do produkcji mebli, elementów domów, a także jako materiał wędzarniczy.

Reklama

A jak orzechy pekan wyglądają? Część jadalna schowana jest w podłużnej i bardzo twardej skorupce. Miąższ może swoim wyglądem nieco przypominać orzecha włoskiego, jednak zazwyczaj pekan ma proste i mniej fantazyjnie poskręcane bruzdy.

Jak jeść orzechy pekan?

Orzechy pekan dają niezliczone możliwości kulinarne. W Stanach Zjednoczonych, skąd pochodzą, są głównym składnikiem deserów, między innymi wyszukanego ciasta, które znane jest w wielu częściach tego kraju. Oczywiście, można z pekan przyrządzić również przekąski, dodatki do dań głównych bądź sporządzić z nich pesto, czyli coś, co powinno znaleźć się w menu każdego miłośnika kuchni włoskiej. Pekan można kupić w formie łuskanej bądź niełuskanej, ale forma ich sprzedaży jest również bardzo bogata.

Trzeba powiedzieć, że - bez dwóch zdań - najlepiej pekan zjadać na surowo. Albo zjeść w formach przekąski między posiłkami, albo dodać np. do wyśmienitej sałatki, czy podać chociażby na tzw. desce serów.

Co można znaleźć w orzechach pekan?

Wcześniej wspomniane zostało, że orzechy pekan zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji. W tym kontekście, naszej uwadze nie może umknąć obecność antyoksydantów, których pekan zawierają najwięcej ze wszystkich znanych nam rodzajów orzechów. To skarbnica fenoli, proantocyjanidów, garbników, flawonoidów i kwasów fenolowych, które zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników. One mogą z kolei sprzyjać powstawaniu chorób cywilizacyjnych, a także nowotworów. Antyoksydanty - rzecz jasna - spełniają o wiele więcej funkcji, np. poprawiają profil lipidowy, pomagają pozbywać się toksyn z organizmu oraz opóźniać procesy starzenia się organizmu.

Orzechy pekan: Bogactwo pierwiastków

O wartości orzechów pekan świadczą również pierwiastki, których jest całkiem sporo. Trudno wymieniać wszystkie, ale warto skupić się jedynie na tych najistotniejszych. 

*Potas - znany z korzystnego działania na układ krążenia. To dzięki niemu cieszymy się prawidłowym ciśnieniem krwi i wzmocnieniem pracy mięśni, w tym serca.

*Magnez - zbawienny dla układu nerwowego, wspiera pracę połączeń nerwowych, a także działa korzystnie na pamięć oraz koncentrację.

*Fosfor - jest niezbędny w kluczowych procesach metabolicznych, ale także wspiera kondycję zębów i kości oraz ma niebagatelny wpływ na odporność organizmu.

*Miedź - rzadko wspominamy udział miedzi w organizmie, ale gdy brakuje jej w diecie, to jesteśmy narażeni na ból i sztywność stawów.

Orzechy pekan świetnie działają na skórę

Orzechy pekan nie zawierają oszałamiającej ilości witamin, aczkolwiek te, które można spotkać, wcale nie sprawiają, że produkt jest gorszej jakości. Jednak działanie korzystnych substancji skupia się na naszym wyglądzie. Dlaczego? Gdyż to skarbnica witaminy A, która rewelacyjnie wpływa na jej kondycję i redukuje chociażby stany zapalne. Gdy chcemy cieszyć się dłużej młodszym wyglądem, to do wyboru orzechów pekan przekona nas obecność witaminy E. Tzw. witamina młodości nie tylko poprawia kondycję skóry, ale także opóźnia procesy starzenia się tkanek oraz zapobiega tworzeniu się zmarszczek.

Uwaga na nadmiar orzechów pekan!

Choć orzechy pekan mają wiele zalet, to jednak trzeba spojrzeć na nie także okiem krytycznym. Warto wiedzieć, że 100 gramów orzechów to prawie 700 kcal! To może wydawać się ogromną wartością, ale nie trzeba się tego faktu bać - wystarczy zjadać ich mniej (kilka sztuk dziennie), aby nie były zamachem na sylwetkę. 

Jednak trzeba pamiętać, że mogą być przyczyną alergii i nietolerancji pokarmowych. Spożywanie ich często i w większej ilości może doprowadzać do bólu brzucha, niestrawności, ale także reakcji skórnych czy nawet duszności.

Minusem orzechów pekan może być również cena. W zależności od miejsca, w którym są kupowane, kilogram może kosztować kilkadziesiąt złotych.

Zobacz także:

Olej po smażeniu: Gdzie wylewać i co zrobić ze zużytym olejem z frytkownicy?

Jak upiec dobry chleb?

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy