Orzechy włoskie – 10 korzyści dla zdrowia
Natura potrafi zadziwiać i zachwycić. Orzechy, których dobroczynny wpływ na pracę naszego centrum dowodzenia trudno przecenić, do złudzenia przypominają ludzki mózg. Co warto wiedzieć o orzechach włoskich?
O tym, że najlepiej smakują jesienią, doskonale wiemy. Później stopniowo wysychają, dlatego warto je namaczać przed zjedzeniem. Wystarczy zalać orzechy zimną wodą z kranu i zostawić na noc. Optymalnie, jeśli namaczamy je minimum dwanaście godzin. Usprawnimy w ten sposób procesy metaboliczne i zoptymalizujemy przyswajanie zawartych w nich wartości odżywczych.
Cenne odżywczo
Orzechy włoskie są niezwykle cenne odżywczo i jednocześnie wysokokaloryczne. Warto włączyć ja na stałe do jadłospisu zachowując jednocześnie umiar w ich spożywaniu. Garść dziennie to doskonała porcja. Każdy ma inną pojemność garści i adekwatnie innej wielkości żołądek, a także zapotrzebowanie na energię. Dobrze jest rozsądnie ją dostarczać, wybierając wartościowe produkty.
Orzechy włoskie obfitują w najbardziej pożądane tłuszcze: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wyróżnia je wysoka zawartość manganu, pierwiastka koniecznego dla dobrej pracy układu nerwowego i kostnego. Włoskie są źródłem witaminy młodości: E, witaminy B1 (tiaminy), która usprawnia metabolizm węglowodanów oraz witaminy B6 o działaniu krwiotwórczym.
Zawierają wyraźnie więcej antyoksydantów niż inne orzechy, mają więc szczególnie silne właściwości hamowania procesów starzenia komórek i zapobiegania chorobom cywilizacyjnym. Na uwagę zasługuje też obecna w orzechach włoskich l-arginina, substancja niezbędna dla dobrej pracy układu sercowo-naczyniowego.
10 korzyści dla zdrowia:
1. Z uwagi na bogactwo antyoksydantów spożywanie orzechów włoskich obniża ryzyko śmierci z uwagi na choroby układu krwionośnego.
2. Włoskie regulują również poziom cholesterolu we krwi.
3. Spożywane z umiarem są korzystne dla procesów metabolicznych i mimo, że wysokokaloryczne paradoksalnie pomagają w utrzymaniu dobrej sylwetki. Mają niski indeks glikemiczny, wysoką zawartość białka i błonnika, stąd utrwalają poczucie sytości.
4. Zawarty w nich błonnik usprawnia pasaż jelitowy i pomaga uporać się z zaparciami.
5. Jedzone regularnie są korzystne dla naturalnej flory jelitowej, a tym samym poprawy odporności.
6. Niski indeks glikemiczny (IG=15) pozwala by walorami orzechów włoskich cieszyli się również diabetycy.
7. Spożywane regularnie poprawiają jakość nasienia i wspierają męskie zdolności rozrodcze.
8. Bogactwo antyoksydantów daje im wyjątkową moc do zwalczania wolnych rodników i przekłada się na działanie antynowotworowe.
9. Również antyoksydantom zawdzięczają właściwości hamowania przedwczesnego starzenia komórek i utrwalania młodości.
10. Są wyjątkowo korzystne dla pracy mózgu. Nie tylko hamują starzenie komórek mózgowych, ale pomagają w zachowaniu funkcji poznawczych na wysokim poziomie.
Ostrożnie!
Chociaż tak cenne odżywczo, nie dla każdego będą rekomendowane. Ostrożność powinny zachować osoby ze skłonnością do tworzenia się kamieni nerkowych. Orzechy włoskie zawierają szczawiany, które sprzyjają tworzeniu kamieni.
Ewa Koza, mamsmak.com