Reklama

Orzeszki piniowe - źródło zdrowia

Po orzeszki piniowe zdecydowanie za rzadko sięgamy. Odstrasza nas głównie ich cena. Jednak warto wydać kilkanaście złotych raz w miesiącu na paczuszkę pinioli. To jedne z najzdrowszych rodzajów orzechów. Pozytywnie wpływają na na pracę całego organizmu, poprawiają trawienie i są pyszne. Podpowiadamy, dlaczego jeszcze warto je jeść.

Dlaczego warto jeść orzeszki piniowe?

Piniole należą do grupy orzechów, które zawierają najwięcej zdrowych tłuszczy, a także białka i błonnika. To dlatego działają energetyzująco na nasz organizm, poprawiają trawienie i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Piniole są również pełne witaminy D, która wspomaga pracę układu nerwowego, a także minerałów, między innymi magnezu i miedzi. W orzeszkach piniowych znajdziemy również spore ilości kwasu foliowego.

Jak działają na nasze zdrowie?

Systematycznie jedzone orzeszki piniowe wpływają dobroczynnie na pracę całego organizmu. Regulują procesy trawienne, wspomagają pracę układu nerwowego, przyspieszają spalanie tłuszczu, a także wzmacniają serce. Specjaliści do spraw żywienia podkreślają również, że składniki zawarte w orzeszkach piniowych zmniejszają ryzyko rozwoju przewlekłych chorób, głównie cywilizacyjnych. Orzeszki piniowe są również doskonałym źródłem energii. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację i pamięć. Piniole wskazane są dla każdego, oprócz osób uczulonych na orzechy.

Reklama

Gdzie kupić orzeszki piniowe i ile kosztują?

Orzeszki piniowe można kupić w sklepach ekologicznych lub w internecie. Cena za 100 gramów to około kilkanaście złotych.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy