Orzeszki piniowe - źródło zdrowia
Po orzeszki piniowe zdecydowanie za rzadko sięgamy. Odstrasza nas głównie ich cena. Jednak warto wydać kilkanaście złotych raz w miesiącu na paczuszkę pinioli. To jedne z najzdrowszych rodzajów orzechów. Pozytywnie wpływają na na pracę całego organizmu, poprawiają trawienie i są pyszne. Podpowiadamy, dlaczego jeszcze warto je jeść.
Piniole należą do grupy orzechów, które zawierają najwięcej zdrowych tłuszczy, a także białka i błonnika. To dlatego działają energetyzująco na nasz organizm, poprawiają trawienie i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Piniole są również pełne witaminy D, która wspomaga pracę układu nerwowego, a także minerałów, między innymi magnezu i miedzi. W orzeszkach piniowych znajdziemy również spore ilości kwasu foliowego.
Systematycznie jedzone orzeszki piniowe wpływają dobroczynnie na pracę całego organizmu. Regulują procesy trawienne, wspomagają pracę układu nerwowego, przyspieszają spalanie tłuszczu, a także wzmacniają serce. Specjaliści do spraw żywienia podkreślają również, że składniki zawarte w orzeszkach piniowych zmniejszają ryzyko rozwoju przewlekłych chorób, głównie cywilizacyjnych. Orzeszki piniowe są również doskonałym źródłem energii. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację i pamięć. Piniole wskazane są dla każdego, oprócz osób uczulonych na orzechy.
Orzeszki piniowe można kupić w sklepach ekologicznych lub w internecie. Cena za 100 gramów to około kilkanaście złotych.