Owies - wzmocnienie na wiosnę
Zielony owies warto wprowadzić do jadłospisu po zimie. Wiesz, dlaczego?
O tej porze roku zwykle jesteśmy osłabieni, a owies zawiera wzmacniające witaminy A, C, E i K, magnez oraz żelazo. Znajdziemy w nim również chlorofil, który oczyszcza układ pokarmowy, wspomaga wątrobę.
W zielonym owsie jest dużo błonnika. To ważne dla osób, które wraz z cieplejszymi dniami chcą zadbać o szczupłą sylwetkę. Błonnik daje uczucie sytości na dłużej, tłumi apetyt i reguluje pracę układu pokarmowego.
Owies jako jedyny dostarcza awentramidów. Są to bioaktywne substancje, które zapobiegają tworzeniu się w naczyniach złogów tłuszczowych, czyli chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji przed zawałem serca i udarem mózgu.
Awentramidy mają też właściwości antyoksydacyjne, czyli specjalizują się w wyłapywaniu groźnych form tlenu, które uszkadzają komórki organizmu.
***Zobacz także***