Owoc, który wspomaga trawienie, przedłuża młodość i zwalcza cellulit
Papaja - owoc, wciąż postrzegany jako egzotyczny, kryje w sobie bogactwo właściwości korzystnych dla ludzkiego ciała. Niepozorny w formie, przypominający naszą gruszkę, może być lekiem na całe zło...
Papaja jest źródłem enzymów proteolitycznych - substancji chemicznych umożliwiających trawienie białek. To właśnie jedna z nich, papaina, wspomaga organizm w trawieniu posiłków białkowych. Również dzięki temu enzymowi papaja zawdzięcza swoje odmładzające działanie. Mechanizm jest bardzo prosty: gdy lepiej trawimy, łatwiej przyswajamy wszystkie składniki odżywcze dostarczane w pokarmie. Badania wykazały, że papaja może mieć znaczny wpływ na zatrzymanie rozwoju komórek rakowych. Dominika Pacholska, dietetyczka Naturhouse, dodaje jeszcze jedną zaletę papai do naszej listy: - "Ma korzystne działanie na tkankę cellulitową. Zawarte w niej enzymy proteolityczne, trawią włókna otaczające komórki tłuszczowe będące przyczyną powstawania skórki pomarańczowej."
Nadal nie jesteście przekonani? Oto kilka dodatkowych zalet papai:
· Zawiera argininę, która wpływa na męską płodność;
· Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny;
· Zawarte w niej carpainy utrzymują serce w dobrej kondycji;
· Dzięki fibrynom papaja usprawnia proces krzepnięcia krwi;
· Udowodniono, że po kuracji antybiotykowej, sok z papai szybko przywraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym.