Reklama

Owoc prawie doskonały

​Kwaśne kuzynki czereśni mają dużo dobrych właściwości, jednak ich najważniejszą cechą jest pozytywny wpływ na serce.

Właściwości zdrowotne wiśni znane są od dawien dawna. Choć w ponad 80 proc. składają się z wody, to i tak pełne są przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Ilość tych pierwszych można rozpoznać po kolorze owocu. Im ciemniejszy tym więcej tych substancji.

Dzięki ich obecności są doskonałą ochroną przed nowotworami, a także skuteczne w neutralizacji wolnych rodników.

Wiśnie są bogate w potas, antocyjany, błonnik, garbniki, kwasy organiczne i witaminę C. Wszystkie te substancje znane są z pozytywnego wpływu na układ krążenia. Błonnik obniża poziom złego cholesterolu. Antocyjany wzmacniają mięsień sercowy i zwiększają produkcję czerwonych krwinek. Potas idealnie usuwa nadmiar soli z organizmu, a witamina C wzmacnia naczynia krwionośne.

Reklama

Garbniki najlepiej wydobywać z ogonków wiśni. Według najnowszych badań zrobiony z nich wywar zapobiega powstawaniu zatorów i skrzepów w naczyniach krwionośnych.

Niektórzy przypisują wiśniom dobre właściwości usypiające. Podobno picie ich soku przyspiesza zasypianie.

Wiśnie są niskokaloryczne i mogą stanowić świetną przekąskę. Warto pamiętać aby nie popijać ich wodą, ani mlekiem, bo możemy sprowokować biegunkę. Są źródłem pektyn, rozpuszczalnej formy błonnika pokarmowego, stosunkowo długo zalegają w żołądku i dają uczucie sytości.

Jednocześnie zwróćmy uwagę, aby nie jadać ich bezpośrednio po czy przed posiłkiem mięsnym, bo będą miały niekorzystny wpływ na jego trawienie.

Jak wybierać

Wybierając wiśnie unikajmy tych, które cały dzień leżały na straganie w słońcu. Zostały w ten sposób pozbawione cennej witaminy C.

Jednocześnie zwracajmy uwagę, aby wybierać mocno dojrzałe, ale nie obite i absolutnie nie nadgniłe. Taki owoc należy bezwzględnie wyrzucić, bo zamiast zdrowia dostarczymy sobie rakotwórczych pleśni. Mogą one przyczynić się do wystąpienia ostrych zatruć, alergii czy rozwoju grzybicy, a nawet chorób układu oddechowego.

Sposób na robaka

Wiśnie, podobnie jak czereśnie, padają ofiarą larw much. Jest szybki sposób, aby pozbyć się niechcianego dodatku. Wystarczy wrzucić wiśnie do miski lub innego naczynia wypełnionego wodą. Po paru chwilach larwy wyjdą z owoców.

Czy dzieci mogą jeść wiśnie?

Maluszki, które skończyły rok, mogą już próbować tych cierpkich owoców w całości, jednak koniecznie w wersji wydrylowanej, bez pestek. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wiśnie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy