Owoce kandyzowane. Słodycze, które są prawdziwą bombą witaminową!

Owoce kandyzowane mają sporą zawartość witamin i mogą stanowić zamiennik słodyczy
Owoce kandyzowane mają sporą zawartość witamin i mogą stanowić zamiennik słodyczy123RF/PICSEL
  • Owoce kandyzowane nie posiadają sztucznych barwników, jak w przypadku zwykłych słodyczy.
  • Procesowi kandyzowania można poddać między innymi śliwki, banany, kiwi czy pomarańcze.
  • W ten sposób obrobione owoce powinno przechowywać się w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Czym są owoce kandyzowane?

Kandyzowany banan

Kandyzowany banan nadaje się do deserów czy musli
Kandyzowany banan nadaje się do deserów czy musli123RF/PICSEL

Skórka pomarańczy kandyzowana

Kandyzowany korzeń imbiru

Imbir chroni przed infekcjami i pomaga łagodzić objawy przeziębienia
Imbir chroni przed infekcjami i pomaga łagodzić objawy przeziębienia123RF/PICSEL

Jak zrobić owoce kandyzowane?

  1. Owoce pokrój na małe kostki i przygotuj wodę, a także cukier (proporcje 1:1:1).
  2. Potem przygotuj syrop cukrowy, który zagotuj razem z wodą (1/3 porcji obu składników).
  3. Do mieszanki włóż pokrojone owoce i odstaw na dobę w chłodne miejsce.
  4. Kolejnego dnia odsącz owoce i włóż je z powrotem do naczynia. Dodaj do nich kolejną porcję wody i cukru. Trzeciego dnia powtórz dokładnie tę samą czynność.
  5. Czwartego dnia odcedź owoce z płynu cukrowego i rozłóż je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 stopni Celsjusza i wstaw blachę z owocami na 10 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i przesyp owoce do pojemnika.

Jak przechowywać kandyzowane owoce?

Odpowiednio przechowywanie kandyzowane owoce zachowają dłużej świeżość
Odpowiednio przechowywanie kandyzowane owoce zachowają dłużej świeżość123RF/PICSEL
Wspomagają odchudzanie. Warto je poznaćInteria.tv