Reklama

Reklama

Przechowuj w ten sposób sałatkę jarzynową, a dłużej zachowa świeżość!

Sałatka jarzynowa to dość proste danie, które nie przysparza problemów nawet początkującym adeptom sztuki kulinarnej. Niestety, niewłaściwie przechowywana może się dość szybko zepsuć, tym bardziej, że większość z nas dodaje do niej produkty, które mogą przyspieszyć ten proces. Jak uniknąć kulinarnej wpadki i dłużej cieszyć się smakiem tej kultowej sałatki?

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia najpopularniejsza sałatka w Polsce, którą serwujemy nie tylko od święta czy z okazji ważnych uroczystości rodzinnych, ale także na co dzień. Większość z nas przygotowuje zazwyczaj spore ilości sałatki, którą jemy później przez wiele dni, nie chcąc, by się zmarnowała. Niestety, niektóre produkty, z których ją przyrządzamy, mogą znacznie przyspieszyć proces jej psucia. Istnieje jednak prosty sposób, by temu zapobiec! 

Sałatka jarzynowa: Te produkty sprawią, że szybciej się zepsuje!

Podstawą klasycznej sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa takie jak pietruszka, marchewka czy seler. To produkty bezpieczne, które nie psują się tak szybko, jak np. jajka, które również dorzucamy do sałatki. Jajka są dość nietrwałe i podobnie jak np. majonez powinny być dodawane do sałatki na sam koniec, a najlepiej chwilę przed podaniem. 

Kolejny produkt, który może skrócić okres przydatności sałatki do spożycia to cebula. Warzywo to dość szybko się psuje, więc najlepiej dorzucić je chwilę przed zaserwowaniem. Podobnie powinniśmy postąpić w przypadku pora, czosnku oraz jabłek. 

Reklama

Zobacz również: Sałatka jarzynowa od siostry Anastazji. Wyróżnia ją jeden składnik! 

Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową w lodówce?

Odpowiednie przygotowanie sałatki to jednak nie wszystko - później należy ją także właściwie przechowywać. Przyjęło się, że sałatkę jarzynową możemy trzymać w lodówce do siedmiu dni, ale sporo zależy od tego, z jakich składników ją przyrządziliśmy. 

Kluczowym produktem jest majonez, który zazwyczaj dodajemy na sam koniec. Warto jednak wiedzieć, że jarzyny bez dodatku tego składnika dłużej zachowają świeżość. Sałatkę można więc podzielić na dwie porcje - do jednej dodać majonez i zjeść ją w ciągu dwóch, trzech dni, a resztę warzyw zamrozić. Po dwóch, trzech tygodniach można dodać do nich majonez i świeża sałatka jarzynowa gotowa!

Smacznego!

Zobacz również:

Z tego mięsa wychodzą najlepsze kotlety mielone. Jak je przyrządzić?


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy