Reklama

Reklama

Pasztet z fasoli

O wartościach odżywczych fasoli i jej korzystnym wpływie na nasze zdrowie wiele zostało już powiedziane. Jak ją podawać? Przez lata fasolka po bretońsku była niekwestionowanym faworytem. Dziś na bazie fasoli powstają wymyślne dania, a nawet desery. Jak serwować ją z pieczywem? Pasztet z fasoli to pyszna alternatywa dla serów, wędlin i pasztetów mięsnych.

Fasola jest cennym źródłem białka, dlatego tak chętnie zapraszają ją do menu wegetarianie i osoby, które chcą ograniczyć mięso w jadłospisie

Jedząc ją dostarczymy komórkom cenne witaminy, z naciskiem na te z grupy B, których właściwa podaż warunkuje dobrą pracę systemu nerwowego, a także składniki mineralne, na czele z potasem, wapniem, fosforem i odpowiedzialnym za odporność cynkiem.

Narodowa kwarantanna generuje wiele kłopotów i stresu. Mamy teraz jednak więcej czasu na nowe kulinarne inspiracje. Przejadły ci się standardowe dodatki do kanapek? Zrób pasztet z fasoli. Jest smaczny i pożywny, a jego wykonanie nie wymaga wyjątkowych umiejętności.

Reklama

Czego potrzebujemy?

- 400 gramów białej fasoli;

- ½ małego selera korzeniowego;

- 2 średniej wielkości cebule;

- jabłko;

- 2 ząbki czosnku;

- 2 jajka;

- łyżeczka musztardy;

- szczypta gałki muszkatołowej;

- łyżka majeranku;

- 1/3 szklanki oleju rzepakowego;

- sól morska;

- świeżo mielony pieprz.

Jak zrobić domowy pasztet z fasoli?

Fasolę płuczemy i zalewamy na minimum 12 godzin wodą. Wody powinno być dwukrotnie więcej niż fasoli. Jeśli mamy wrażliwy przewód pokarmowy i boimy się dyskomfortu trawiennego, zarówno do namaczania, jak i do gotowania fasoli warto dodać płaską łyżeczkę sody oczyszczonej.

Po wyznaczonym na namaczanie czasie zlewamy wodę, ponownie płuczemy fasolę, dodajemy selera i całość gotujemy na wolnym ogniu, minimum półtorej godziny, aż fasola będzie miękka. Obieramy cebule i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju, pod koniec, tuż przed zeszkleniem, dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone w kostkę jabłko.

Wszystko przekładamy do naczynia z fasolą. Dodajemy jajka, olej, musztardę, gałkę muszkatołową, majeranek, pieprz i sól.

Całość blendujemy na jednolitą, kremową masę, którą przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Serwujemy z pieczywem. Doskonale smakuje z musztardą, chrzanem czy ćwikłą.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Pasztet z fasoli

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje