Patisony – więcej niż ozdobny element jesiennego menu
Choć botanicznie patisony zaliczane są do owoców, w kuchni traktujemy je jak warzywa. Są nie tylko wartościowym odżywczo, ale też atrakcyjnym dla oka produktem, po który warto sięgnąć jesienią. Wybierzesz smażone, faszerowane, duszone, kiszone czy marynowane?
Rodzina dyniowatych
Jesienią na straganach króluje rodzina dyniowatych, której przedstawiciele zachwycają feerią barw i różnorodnością kształtów. Są wśród nich nie tylko liczne odmiany dyni, ale również cukinia, kabaczek i omawiany patison.
Nie trzeba być mistrzem patelni, by z tych relatywnie tanich warzyw, przygotować smaczny posiłek. Patisony możemy podać na wiele różnych sposobów, warto sprawdzić każdą z opcji, by wybrać najsmaczniejszą. Dobrze pobawić się również ich kolorami. Znajdziemy patisony w różnych odcieniach zieleni, żółci i fioletu, spotkamy też kremowobiałe.
Patisony od kuchni
Młode, miniaturowej wielkości, patisony mogą być zjadane w całości. Nie trzeba zdejmować z nich skórki, jest miękka i smaczna. Dobrze sprawdzą się jako składnik sałatek czy dodatek do kanapek.
Z uwagi na niepowtarzalny kształt warto wykorzystać je do dekoracji stołu i talerza. Z powodzeniem możemy je również kisić albo marynować. W dojrzałych, dużych okazach (średnica patisonów waha się od 2 do ponad 20 cm) skórka twardnieje, dlatego trzeba je obrać.
Największe będą dobrym wyborem do smażenia, duszenia czy przygotowania zup. W smaku patisony podobne są do cukinii, sprawdzą się więc zarówno w daniach wegetariańskich, jak i mięsnych. Po wydrążeniu miąższu można faszerować je mięsem, a ten z kolei wykorzystać w warzywnym leczo.
Patisony - dlaczego najlepsze na jesień?
Patisony skrywają bogaty zestaw witamin. Znajdziemy w nich cenną, szczególnie w sezonie infekcyjnym, witaminę C, dzięki której wzmocnimy odporność i siły obronne organizmu do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Witamina C jest jednocześnie silnym antyoksydantem, który zwalczając wolne rodniki opóźnia procesy przedwczesnego starzenia komórek i zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.
Kolejnym jej atutem jest udział w syntezie kolagenu, który jest ważnym składnikiem skóry właściwej i chrząstek stawowych. Badania naukowe dowodzą, że witamina C może zwiększać produkcję kolagenu nawet ośmiokrotnie, dlatego korzystnie wpływa na jędrność skóry i elastyczność stawów.
Obok C, jedząc patisony dostarczymy komórkom szereg witamin z grupy B, korzystnych dla dobrej pracy systemu nerwowego, a wśród nich również kwas foliowy, niezwykle ważny dla kobiet ciężarnych.
Znajdziemy w nich prowitaminę A (beta-karoten) oraz szereg składników mineralnych:
- ważny dla serca potas;
- korzystny dla układu kostnego wapń;
- niezbędny dla dobrego funkcjonowania układu nerwowego magnez.
Wsparcie metabolizmu
Jesienią wiele osób skarży się na wolniejszy metabolizm i kłopoty trawienne. Ważne, by świadomie włączać do diety produkty bogate w błonnik. Jednym z nich są właśnie patisony. Kolejnym ważnym punktem - urozmaicanie jadłospisu, bo monotonia wycisza procesy trawienne.
Ewa Koza, mamsmak.com