Reklama

Pestki dyni: Moc właściwości. Jak je wykorzystać?

Pestki dyni to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, które warto włączyć do diety. Są skarbnicą wielu cennych witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią również jedno z najlepszych źródeł cynku, korzystnie wpływającego na odporność i kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Pestki dyni świetnie oddziałują też na układ krążenia, gdyż obniżają poziom cholesterolu LDL i zapobiegają miażdżycy. Ponadto pomagają pozbyć się pasożytów z organizmu i wspierają odchudzanie. Mają także nieoceniony wpływ na sprawność seksualną i płodność. Jakie jeszcze właściwości mają pestki dyni? Dlaczego warto po nie sięgać i jak je wykorzystać w kuchni? Sprawdźmy.

Wartości odżywcze pestek dyni

Dynia to bardzo zdrowe warzywo, które zawiera wiele witamin i minerałów. W celach spożywczych można wykorzystać zarówno jej miąższ, jak i pestki. Te drugie to jedne z najzdrowszych nasion warzyw i owoców. Są bogate w witaminy A, C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami i zwalczają wolne rodniki w organizmie. W pestkach dyni znajduje się również witamina K oraz spora ilość witamin z grupy B. Obecne są w nich także minerały, w tym przede wszystkim cynk, ale też magnez, żelazo, fosfor, wapń i potas. Ponadto pestki dyni to źródło białka, błonnika pokarmowego i fitosteroli. Są dość kaloryczne (550 kcal na 100 g) i zawierają dużo tłuszczu, ale większość stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe o niezwykle korzystnym wpływie na zdrowie. Pestki dyni są więc pożywnym produktem spożywczym, który warto włączyć do diety w formie przekąski lub jako dodatek do wielu potraw.

Reklama

Jakie właściwości mają pestki dyni?

Pestki dyni to jedno z najlepszych źródeł cynku, który korzystnie wpływa na wiele procesów w naszym organizmie. Wspiera on układ odpornościowy, gdyż bierze udział w produkcji limfocytów T. Jego niedobór zwiększa więc podatność na różnego rodzaju infekcje, przeziębienie czy grypę. Cynk może też skracać czas trwania infekcji, ponieważ utrudnia wirusom przyczepianie się do błony śluzowej nosa. Pestki dyni ułatwiają też wydalanie śluzu zalegającego w drogach oddechowych. Obecność cynku w pestkach dyni sprawia, że bardzo dobrze oddziałują one na funkcjonowanie układu rozrodczego mężczyzn. Cynk poprawia ich sprawność seksualną oraz produkcję i jakość plemników. Jego niedobór może prowadzić do obniżenia poziomu testosteronu i utraty płodności. W dodatku ten pierwiastek oraz obecne w pestkach fitosterole i kwasy omega-3 zapobiegają przerostowi i zapaleniu prostaty.

W pestkach dyni znajduje się sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie oddziałują zwłaszcza na układ krążenia i nerwowy. Obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych. Poprawiają też nastrój, łagodzą stany lękowe i depresyjne, bezsenność, a także migrenowe bóle głowy. Ponadto zawarte w pestkach dyni witaminy i minerały zmniejszają ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego, dzięki czemu poprawiają pracę nerek i układu moczowego. Pestki dyni są też często wykorzystywane w celu oczyszczenia organizmu z pasożytów. Zawierają kukurbitacynę, która unieszkodliwia pasożyty i usprawnia proces usuwania ich z układu pokarmowego.

Na co jeszcze mogą pomóc pestki dyni?

Pestki dyni są dość kaloryczne, ale mają niski indeks glikemiczny i liczne wartości odżywcze. Mogą więc wspomóc proces odchudzania, jeśli będą jedzone z umiarem. Mogą stanowić pożywną przekąskę, gdyż nie powodują nagłego skoku cukru i zapewniają uczucie sytości na dłużej. Pestki dyni korzystnie wpływają również na stan kości i zapobiegają rozwojowi osteoporozy. Dzięki zawartości witamin A i E oraz cynku poprawiają także kondycję skóry, włosów i paznokci.

Jak wykorzystać pestki dyni w kuchni?

Pestki dyni mogą być wykorzystywane na różne sposoby. Najprościej spożywać je w surowej postaci, ale żeby były bardziej strawne można je uprażyć na patelni lub w piekarniku, dodając do nich kilka kropel oliwy i szczyptę soli. Można je jeść w całości lub zmielić (należy zrobić to tuż przed spożyciem, gdyż pestki są podatne na utlenianie i tracą z czasem swoje wartości odżywcze. Będą świetnym dodatkiem do sałatek, zup, sosów, koktajli, jogurtów, musli czy soków. Stanowią też znakomity dodatek do wypieków, np. chleba, ciast i ciasteczek.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy