Pięć naturalnych sposobów na wysoki cholesterol

Choć jego podwyższony poziom nie zawsze oznacza problemy zdrowotne, to powinien wzmóc naszą czujność, bo może zwiększać ryzyko chorób serca.

Czerwone winogrona to nasz sprzymierzeniec w walce ze "złym" cholesterolem
Czerwone winogrona to nasz sprzymierzeniec w walce ze "złym" cholesterolem123RF/PICSEL

Lekarze zwykle przepisują w tej sytuacji leki obniżające stężenie lipidów we krwi (statyny i fibraty). Ale to tylko jeden z elementów leczenia! Nie wolno traktować go jak terapii zdejmującej z nas obowiązek dbania o zdrowie. Zwłaszcza że cholesterol da się obniżyć nawet bez leków (i skutków ubocznych) - zmieniając dietę.

Płatki owsiane

Obniżają cholesterol dzięki zawartości awentramidów, beta-glukanu i związków sterolowych (opóźniają wchłanianie tłuszczów i wiążą kwasy żółciowe, co wspiera wydalanie cholesterolu).

Jak często trzeba je jeść?

Co drugi dzień 1/2 szklanki (suchych). Namocz je na noc, by zredukować ilość antyodżywczych fitynianów. 

Ryby morskie

Zawarte w nich kwasy omega-3 zapobiegają zlepianiu się płytek krwi, dzięki czemu blaszki cholesterolu nie przyklejają się do ścian naczyń (nie powstają zatory).

Ile trzeba ich jeść?

Dwa razy w tygodniu 100 g łososia, makreli, sardynek, śledzia, sardeli albo tuńczyka.

Olej sezamowy - nie przekraczaj dawki 2 łyżek dziennie
Olej sezamowy - nie przekraczaj dawki 2 łyżek dziennie123RF/PICSEL

Olej sezamowy

Cholesterol utrzymują w ryzach fitosterole, w które olej ten jest bogaty. Zawiera też mnóstwo minerałów, m.in. magnez, który nie tylko zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy, ale wpływa również korzystnie na rytm serca.

Ile i jak najlepiej jeść

Na zimno, 1-2 łyżki dziennie (najlepiej tłoczonego na zimno), np. w sałatkach. Uwaga! Nie należy jeść go więcej niż 2 łyżki na dzień.

Sok ze szpinaku

Obniża cholesterol dzięki zawartości wit. z grupy B, zaś naczynia uelastyczniają przeciwutleniacze (beta-karoten, wit. C, luteina).

Jak przyrządzać i pić

300 g świeżych liści i 2-3 kiwi lub pomarańczę wyciskamy w sokowirówce. Pijemy 2-3 razy  w tygodniu. Uwaga! Nie pij soku, jeśli masz kłopoty z nerkami lub reumatyzm.

Szpinak - ostrożnie przy chorobach nerek i reumatyzmie
Szpinak - ostrożnie przy chorobach nerek i reumatyzmie123RF/PICSEL

Czerwone winogrona

Są bogate w resweratrol hamujący utlenianie "złego" cholesterolu (LDL) i zlepianie się płytek krwi.

Jak najlepiej jeść?

Oczywiście na surowo (80 g co drugi dzień). Resweratrol znajdziemy też (choć mniej) w fistaszkach, czarnej porzeczce, borówkach, gorzkiej czekoladzie i oczywiście rodzynkach. Możemy je jeść na zmianę z winogronami. 

Aktywność fizyczna pozwoli utrzymać lipidy w ryzach

Zmniejsza poziom złego cholesterolu i podnosi dobrego. Obniża też ciśnienie i zwiększa wydolność serca. Wiele z nas zraża do ćwiczeń przekonanie, że tylko forsowne są skuteczne. To nieprawda!

Popraw kondycję

Wystarczy 30-45 min dziennie. Po 2-3 miesiącach zamień je na marsze, przy czym 2 razy w tyg. zamiast tego możesz iść na rower lub popływać, aż się zmęczysz (to tzw. ćwiczenia aerobowe, inaczej tlenowe).

Potem wzmocnij ciało

Gdy już poprawisz kondycję, wprowadź ćwiczenia wzmacniające (sprawiają, że mięśnie i kości stają się silniejsze) - co drugi dzień. Możesz np. robić przysiady (kolana nie mogą wychodzić za linię stóp) lub półbrzuszki (w leżeniu na plecach, ręce za głową, podnosimy górną część ciała pod kątem 30 st. i opuszczamy). Rób 4 serie po 20 razy. Zamiast tego możesz ćwiczyć na siłowni plenerowej (są budowane w parkach i przy szkołach). 

100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?