Pięć powodów, aby rano pić kleik z siemienia
Zdziwisz się, jak korzystnie wpływa na zdrowie! Pomoże na problemy z żołądkiem, wspomoże pracę serca, zmniejszy chrypkę i kaszel.
Podrażniona lub uszkodzona (np. przez bakterie Helicobacter) śluzówka będzie osłonięta ochronną powłoczką. Dzięki temu lepiej zniesie kontakt z kwasami (wydzielanymi w większej ilości np. pod wpływem stresu, ale też kawy lub tabletek przeciwbólowych). Nie niepokojona przez nie, łatwiej się zagoi. A tobie przestanie dokuczać nieprzyjemne pieczenie lub skrobanie w nadbrzuszu.
Lniane ziarenka to skarbnica kwasów omega-3, w szczególności cennego kwasu a-linolenowego (ALA). Pod jego wpływem obniża się ciśnienie krwi, a poziom złego cholesterolu (LDL) maleje. To chroni tętnice przed stanami zapalnymi oraz złogami (tzw. blaszkami), które mogą utrudniać przepływ krwi.
Zawarte w siemieniu lnianym śluzy i olej mają działanie nawilżające. Śluzówka w drogach oddechowych staje się też bardziej miękka i gładka. Lepiej znosi wysiłek spowodowany długim mówieniem lub śpiewem. Mniej podrażniają ją też wdychane razem z powietrzem drobinki zanieczyszczeń lub alergenów.
Odpowiadają za to tzw. lignany, których siemię lniane ma najwięcej spośród wszystkich pokarmów.
To zasługa tzw. fitoestrogenów - substancji, które wpływają na komórki kostne podobnie do naturalnych hormonów: pobudzają je do odnowy.