Pięć produktów, które obciążają nerki
Nerki są niewielkim, parzystym narządem. Kształtem przypominają ziarna fasoli i pełnią szereg ważnych funkcji - od wydalniczej, przez regulacyjną, po endokrynną. Biorą udział w produkcji hormonów i oczyszczaniu organizmu z toksyn. Ich kondycja jest uzależniona od tego, jak się odżywiamy. Jakie produkty obciążają nerki? Wyjaśniamy!
Dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej niż 5 gramów soli na dobę. To tyle, co płaska łyżeczka. Wydaje się, że to dużo, bo któż aż tyle soli. Okazuje się jednak, że większość z nas wyraźnie przekracza bezpieczną granicę pożycia najpopularniejszej wśród przypraw. Winna jest nie tylko solniczka, ale przede wszystkim słone przekąski i produkty, w których sól jest obecna, a nasze kubeczki smakowe nawet jej nie wyczuwają. To typowe dla składników, które spożywamy w dużych ilościach. Organizm potrzebuje wyższych stężeń, by je w ogóle wyczuć.
Nadmierne spożycie soli jest szkodliwe dla zdrowia w wielu aspektach. Nie jest też obojętne dla pracy nerek. Sól może przyczynić się do powstawania złogów i kamieni nerkowych.
Jak ograniczyć spożycie soli? Po pierwsze, wyrzucić solniczkę, a dosalanie zastąpić zdecydowanie zdrowszymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się w tej roli lubczyk, czosnek niedźwiedzi, bazylia, tymianek czy oregano. Po drugie, wyeliminować nawyk podjadania słonych przekąsek, takich jak paluszki, precelki, chipsy, nachosy i ograniczyć spożycie typowo słonych produktów, jak sery typu feta, produkty sprzedawane w konserwach, wędliny i żywność z długą datą przydatności do spożycia. Wszak sól jest tanim i powszechnie stosowanym konserwantem.
Zobacz również: Suplementacja witaminy D. O tym zapominamy najczęściej
Choć palenie papierosów nie jest czynnikiem nefrotoksycznym (destrukcyjnym dla komórek nerkowych - przyp. red.), to długotrwałe palenie ma szereg negatywnych konsekwencji, nie tylko dla nerek, ale całego układu moczowego.
Po pierwsze, papierosy mają silne działanie kancerogenne. Zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka nerki i pęcherza moczowego. Po drugie, palenie papierosów wyraźnie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy - choroby, która rozwija się również w tętnicach nerek. I jest jedną z głównych przyczyn nefropatii niedokrwiennej, czyli schyłkowej niewydolności nerek.
Produkty typu fast food to nie tylko duże dawki soli, ale też chemicznych dodatków do żywności, które obciążają cały organizm, w tym nerki. Wszak te dwie niepozorne "fasolki" są, obok wątroby, zaangażowane w oczyszczanie organizmu z toksyn. Serwowanie im żywności wysokoprzetworzonej, z naciskiem na produkty typu fast food, jest niczym innym, jak eskalowaniem ich wydajności. Każdy filtr ma swoje granice. Nerki również.
Zobacz również: Dlaczego burczy nam w brzuchu? Przyczyną może być nie tylko głód
Białko jest jednym z makroskładników, które są nam niezbędne do życia. Jednak jego nadmierne spożycie nikomu nie wyjdzie na zdrowie. Nerki ucierpią na tym w pierwszej kolejności.
Doskonałym przykładem może tu być dieta Dukana - popularna kilka lat temu wśród osób, które chciały szybko zredukować masę ciała. Wiele z nich schudło, tylko jakim kosztem!? Długotrwałe stosowanie diety wysokobiałkowej zwiększa ryzyko uszkodzenia kłębuszka nerkowego. W konsekwencji rozwija się białkomocz, uszkodzeniu ulec może cewka nerkowa i dochodzi do stanów zapalnych w obrębie nerek. Wśród osób stosujących dietę Dukana zarejestrowano liczne przypadki uszkodzenia nerek.
Zjadając produkty o wysokiej zawartości białka, takie jak jaja, mięsa czy sery, dostarczamy do organizmu duże dawki fosforanów. To zwiększa ryzyko wtórnej niedoczynności przytarczyc i nadmiernego wydalania wapnia w moczu. Wzrasta więc ryzyko uszkodzenia nerek i rozwoju osteoporozy.
Nie ma lepszego modelu żywienia niż dieta zbilansowana, w której są wszystkie makroskładniki: węglowodany złożone, białka i tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. Opieranie jadłospisu tylko na jednym z trzech kluczowych makroskładników jest zawsze błędne i niesie szereg konsekwencji dla zdrowia.
Zobacz również: Jak często zmieniać pościel?
O szpinaku jest najgłośniej, ale źródłem niekorzystnych dla nerek szczawianów są też liście szczawiu i botwina. Osoby ze skłonnością do kamieni nerkowych i genetycznie obciążone kamicą powinny ograniczyć, a nawet zrezygnować ze spożycia tych warzyw. Zawarte w nich szczawiany sprzyjają tworzeniu się złogów w nerkach i zaburzaniu ich pracy.