Pięć produktów przeciwko rakowi
Mamy je na wyciągniecie ręki. Kupisz je w pobliskim sklepie. Pomagają bronić się przed nowotworami.
Szacuje się, że rozwojowi nawet do 40 proc. nowotworów może zapobiec odpowiedni styl życia, w tym nasza codzienna dieta. Nie można jednak skupiać się na jednym produkcie, a tym bardziej traktować go jako lek na raka. Ważna jest różnorodność i uzupełnianie się poszczególnych składników. Sprawdź, czego nie powinno zabraknąć w antyrakowym jadłospisie.
Brokuł
Zawiera sulforafan, który chroni przed rakiem piersi, płuc, jelita grubego, gruczołu krokowego. Ma zdolność eliminowania komórek nowotworowych zarówno na etapie ich powstawania, jak i rozwoju już powstałych zmian. Zmniejsza ryzyko mutacji genów. Sulforafan ginie pod wpływem długotrwałej obróbki w wysokiej temperaturze - najlepiej więc jeść brokuły na surowo.
Kawa
Obniża ryzyko m.in. raka wątroby, piersi, szyjki macicy, czerniaka. Zawdzięcza to kofeinie. Dzięki niej komórki stają się wrażliwsze na insulinę, a mniejsze jej stężenie to mniej procesów zapalnych, przyczyniających się do rozwoju nowotworu. Najbardziej chronione są osoby pijące 4 i więcej filiżanek kawy dziennie, nieco mniej wypijające 2-3 filiżanki. Jedna nie daje tej ochrony.
Czosnek
Został uznany przez Amerykański Narodowy Instytut Raka za warzywo o dużym potencjale przeciwnowotworowym. Może zmniejszyć ryzyko raka żołądka, przełyku, jelita grubego, trzustki i piersi. Jego profilaktyczne działanie wynika z zawartych w nim związków siarki, m.in. alliny, która pod wpływem rozcierania przekształca się w naturalny antybiotyk - allicynę. Rakowi przeciwdziałają też obecne w nim flawonoidy. Profilaktycznie wystarczy zjadać ząbek dziennie. Uwaga: czosnku powinny unikać osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe i przed zabiegami chirurgicznymi.
Maliny
Zawierają kwas elagowy - to silny antyoksydant. Badania wykazały, że po dotarciu do komórek nowotworowych w ciągu 48 godzin hamuje ich podział, a po 72 godzinach powoduje ich obumieranie. Potwierdzono to w przypadku raka piersi, trzustki, skóry, płuc, prostaty. Pulpa malin zawiera około 12 proc. kwasu elagowego, pestki aż 87,5 proc. Przetwarzanie owoców niszczy ten składnik. Jedz maliny (świeże lub mrożone) w całości.
Kapusta
Obecne w niej glukozynolany zapobiegają zmianom w komórkach, prowadzącym do nowotworów piersi, płuc, pęcherza, żołądka. Takie działanie ma kapusta surowa, kiszona i sok z niej.
Warto stosować te przyprawy
Zawierają substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych i zwalczające stany zapalne, które mogą dać początek rakowi.
Kurkuma: Lecznicze działanie ma już ćwierć łyżeczki dziennie. Jej przyswajanie poprawia pieprz. Warto więc używać curry (są w niej te 2 przyprawy). Uwaga: kurkuma może jednak nasilić dolegliwości u osób z kamicą żółciową. Wchodzi w szkodliwe interakcje z lekami przeciw cukrzycy i z grupy betablokerów na nadciśnienie i wieńcówkę.
Imbir: Ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych, które mogłyby odżywiać komórki nowotworowe.
Rozmaryn: Zawiera kernazol-terpen. Substancja ta osłabia zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich, zdrowych tkanek.
Razem w napoju
2 cm imbiru zetrzyj na tarce, wymieszaj z sokiem z 1 cytryny. Dodaj 1/2 łyżeczki kurkumy, szczyptę pieprzu cayenne, zalej 1 1 przegotowanej wody. Wymieszaj, dodaj łyżkę miodu, ewentualnie kawałek gałązki rozmarynu. Odstaw na kwadrans i powoli wypij.